XS
SM
MD
LG

2016. godina uspešna za Boćarski klub Dalmatinac iz Rume

Protekla, 2016. godina, u analima Boćarskog kluba Dalmatinac, biće upisana „krupnim slovima“.

- Naš klub ove godine slavi vredan jubilej: 30 godina postojanja – kaže Rade Klajić, osnivač i predsednik BK Dalmatinac – Dok ne pređemo na analizu 2016. godine, da se malo vratimo u nazad, na 1997. godinu kada smo osvojili Kup Srbije, i u finalu Kupa Jugoslavije igrali smo protiv Vala iz Herceg Novog, od koga smo, na žalost, izgubili 8:4. U 2016. godini odigralo smo zvaničnih 17 mečeva, na domaćoj i međunarpodnoj sceni. Učinak je bio odličan: 15 pobeda i samo dve neodlučene utakmice. Pobedili smo u Vojvođanskoj ligi, osvojili smo Kup BS Vojvodine, a potom i Kup BS Srbije. Odigrali smo, između ostalog, i četiri meča međunarodnog karaktera (Kup Evrope za žene).

Predsednik Klajić s ponosom ističe zanimljiv podatak, koji na najbolji način pokazuje „najveći kvalitet“ ove generacije BK Dalmatinac.

- U meču Vojvođanske lige, odigranom u Srbobranu, naši takmičari u paru imali su ukupno 19 godina, što im nije smetalo da na kraju i pobede. Dešavalo se da ukupan zbir godina naših takmičara bude manji od godina jednog protivničkog igrača.

Mnogo je zanimljivih detalja i prebogatoj istoriji BK Dalmatinac.

- Jedinu zlatnu medalju, osvojenu na međunarodnoj sceni, osvojila je naša Nataša Antonjak - nastavlja Rade Kljajić – Nataša je, ujedno, osvajač i medalje na Mediteranskim igrama.

Krajem 2016. godine startovalo je međunarodno takmičenje - Regionalna liga za žene.

- Na ovom zanimljivom takmičenju učestvuje osam ekipa – kaže Kljajić – Predstavnici italijanskog boćanja su Butrio i Florida. Iz Hrvatske su Komiža i Škola boćanja Čavke iz Rijeke, dok su iz Slovenije: Kolektor (Idrija), Triglav (Kranj) i Krim (Ljubljana). Zbog smanjenja troškova, igra se po „vikend sistemu“. Nakon dva kola učinak ekipa je sledeći: ŠB „Čavle“, Kolektor i Butrio 4, Krim 2, Triglav i Dalmatinac po jedan, Florida i Komiža bez bodova. Sledeći rivali, 29. januara, u Ljubljani, su nam Čavle i Butrio. Ne treba isticati da smo, zbog opšte poznatih razloga, stalno gosti, odn. „domaćini“ smo u Ljubljani.

Osvajanjem šampionske titule u Vojvođanskoj ligi, Dalmatinac se plasirao u Drugu ligu – Vojvodina.

- Iskren da budem, domaće ligaško takmičenje nam je u drugom planu – nastavlja Kljajić – Teško je napredovati u situaciji kada imamo vrlo malo kvalitetnih klubova. Zainteresovani smo, pre svega, za Regionalnu ligu, pojedinačna prvenstva u svim kategorijama i Kup. Ruma kao grad, odn. naš klub, postali su u boćarskom svetu poznati po organizaciji tradicionalnih, međunarodnih turnira. U 2016. godini imali smo XXVI turnir. Pokušaćemo da ove godine, kada slavimo jubilej, organizujemo međunarodni turnir sa omko 150 – 160 učesnika, u svim boćarskim asocijacijama. Turnir bi trebalo da traje sedam dana, krajem avgusta ili početkom septembra. Naravno, nastavljamo sa organizacijom Međunarodnog turnira „Žene u akciji“, pod uslovom da se „zatvori finansijska konstrukcija“.

I tako, nastavlja Rade Kljajić „svoju misiju“ – popularisanje boćarskog sporta. Često na svoju štetu. Na žalost – ništa novo!

Uspešna 2016. za BK Dalmatinac