XS
SM
MD
LG

Istina je spora, ali dostižna!

Komisija za žalbe FSS u drugom stepenu je u celosti usvojila žalbu ŽFK Spartak, uloženu na Odluku komesara za takmičenje Super lige Srbije za žene Marić Momčila, u vezi (ne)regularnosti utakmice ŽFK Spartak – ŽFK Obilić odigrane 07. 09. 2016.godine.

Detalj sa utakmice ŽFK Spartak - ŽFK Obilić

FOTO: Facebook / ŽFK Spartak

Pepeljuge u kopačkama
Odavno je poznato da ženski fudbal nije prirastao srcu čelnicima FSS i da već pola veka gaje maćehinski odnos prema srpskim Pepeljugama u kopačkama. Na funkcije u ženskom fudbalu se postavljaju najpodobniji kadrovi. Oni koji znaju kada treba podići ruku, zažmuriti ili klimati glavom. Sve ostalo je nevažno. Ionako su dokaze o stručnosti izgubili u prvoj krivini oko nekakve Palanke.

Komesar, kako to odurno zvuči
Politički komesari su bili zaduženi za moral i pravilno usmerenje vojnika. Imali su velika ovlašćenja, čak i da smenjuju i hapse komandante ukoliko se ne drže zacrtanih propisa onih "odozgo". Ali ta vremena su odavno prošla...

Debitant u Super ligi, ŽFK Obilić, gostujući jesenas u Subotici protiv srpskih šampionki, proveo se kao bos po trnju. Konačan razultat bio je 7:1. Nisu im pomogle ni tri strane igračice koje su doveli da im prokrče put do šampionske titule. Ali uprava Obilića nije previše tugovala zbog poraza, nego je presavila tabak i napisala žalbu. Kažu, nastupilo je 7 strankinja za Spartak, a to po propisima FSS nije dozvoljeno. Komesar za takmičenje, Momčilo Marić, kao nekadašnji politički komesari zaduženi za moral i pravilno usmerenje vojnika, naprečac je Spartaku oduzeo 3 boda i, kako rekoše u Spartaku, "brže bolje je potrčao da se kroz sredstva javnog informisanja pohvali svojom senzacionalnom Odlukom".

Super je Super
Iz Spartaka su priznali da je propisima zaista regulisan broj stranih igrača, ali da se taj propis odnosi na mušku Super ligu, ali ne i za žensku. Propisi nisu jednaki ni onda kada se isplaćuje nagrada za osvojeni Kup, niti kada devojke igraju na terenima bez reflektora. Ne mogu se propisi primenjivati selektivno. Neće komesar ni da čuje. Isto je to, veli on. Super liga je Super liga. 
"Ono što je poražavajuće za FSS" - kažu čelnici Spartaka u svom Saopštenju "da se komesar oslonio na svoje skromno znanje i mišnjenje, a da je pri tome zaboravio da se njegovo vođenje takmičenja ne rukovodi pravom na mišnjenje, već na osnovu fudbalskih propisa."

Kafanska odluka "Kod Toše na ćoše"
Iz uprave ŽFK Spartak poručuju da će zahtevati hitnu smenu Komesara za takmičenje Super lige Srbije za žene, Momčila Marića, koji se usudio da primeni svoja privatna pravila u odnosu na fudbalske propise, pa kažu: "Moraju se tražiti nova kadrovska rešenja po znanju i sposobnosti, a ne po podobnosti kakav je upravo g-din Momčilo Marić."
Nakon prvostepene odluke iz uprave ŽFK Spartak su poručili komesaru da se odluke mimo propisa mogu doneti jedino za kafanskim stolom. Komesar je burno reagovao preteći još drastičnijom kaznom. Bio je čvrst kao kamen. Bio je na visini zadatka, stameniji i nepoklebljiviji od bilo kojeg političkog komesara.Bez odgovora i dalje ostaje otvoreno pitanje: 
ZAŠTO?!


14 .kolo Superliga Srbije
Spartak 2 : 0 Mašinac Trejs PZP
Crvena zvezda 3 : 0 Obilić
Sloga Radnički 0 : 3 Požarevac
Napredak 1 : 4 Vojvodina
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Spartak 14 14 0 0 42
2 Crvena zvezda (-1) 14 11 0 3 32
3 Sloga Radnički 14 9 1 4 28
4 Mašinac Trejs PZP 14 6 2 6 20
5 Vojvodina 14 4 3 7 15
6 Napredak 14 3 2 9 11
7 Požarevac 14 3 1 10 10
8 Obilić 14 1 1 12 4