XS
SM
MD
LG

Kuglanje: Eđšeg obeležio sedam decenija postojanja

BAČKA TOPOLA, 21. decembar (Info centar).- Kuglaški klub Eđšeg iz Bačke Topole, prigodnom svečanošću obeležio je lep jubilej, sedam decenija uspešnog rada.

Predsednik kluba Lazar Nerić, tom prilikom, uručio je posebna priznanja najstaknitijim članovima kluba, kuglašicama i kuglašima, sportskim radnicima i stručnjacima kao i prijateljima kluba.

Predsednik Kuglaškog svaza Vojvodine Radovan Šunjka predao je plaketu KSV slavljeniku, istakavši da je kroz ovaj uzorni kuglaški kolektiv prošlo mnogo igrača i igračica koji su i na međunarodnoj sceni zabeležili izuzetne rezultate i doprineli uspesima kuglaškog sporta na ovim prostorima.

Klub je u sedam decenija iznedrio mnogo istaknutih kuglašica i kuglaša: petostruka pojedinačna državna šampionka Margit Tot, legendarna reprezentativka Eđšega, osvajač pojednačne bronze na SP 1990. u Inzbruku koja ima još dva ekipna zlata i jedno srebo, Arpad Antal, jedan od najtrofejnijih srpskih kuglaša, osvajač dva svetska ekipna zlata i tri bronze, seniorski prvak sveta pojedinačno – sprint 2005. i u kombinaciji 2006, šampion sveta 1998. za kadete, osvajač četiri pojedinačna kadetska, juniorska i seniorska sveska srebra kao i seniorske bronze u paru 2006. zatim Arpad Boroš, pobednik prvog pojedinačnog Svetskog seniorskog kupa 1994, seniorski i juniorski reprezentativci Aniko Klobušicki, Estala Gere, Balaž Kovač, Adrian Lončarević… pisali su zlatne stranice istorije kuglaškog sporta Jugoslavije, Srbije i Vojvodine…

Muška ekipa Eđšega do 2013. igrala je u Super ligi Srbije, dok je ženska ekipa Eđšega, koja je 2007. igrala i u Kupu NBC federacije u Augzburgu, dala mnogo igračica i za ostale klubove iz Bačke Topole (Unverzal, Žitko, Venus…) od kojih su neki prošli i kroz superligaško nadmetanje. Posebni priznanje dodeljeno je istaknutom kuglaškom radniku, dugogodišnjem predsedniku klubova Žitko, Venus i Eđšeg Andrašu Turčanjiju.

Kuglaški klub Eđšeg (Jedinstvo) osnovan je 1946. Već 1945. u Bačkoj Topoli postojao je klub Jedinstvo, koji je kasnije prerastao u Eđšeg.

Eđšeg je jedan od retkih klubova u Srbiji koji ima mušku i žensku ekipu. Vodi ga, već tri mandata, istaknuti kuglaški pregalac Lazar Nerić. Ženska ekipa Eđšega je pauzu u prvenstvu u Prvoj ligi Srbije - grupa Vojvodina završila na trećem mestu, dok je muški tim Eđšega u Prvoj ligi Srbije - grupa Vojvodina četvrti.