XS
SM
MD
LG

Prvenstvo Srbije startuje "večitim derbijem"

 

 

Prvenstvo Srbije u hokeju na ledu za seniore počinje u petak, 11. novembra utakmicom između „večitih rivala“ Crvene zvezde i Partizana koja počinje u 18 časova.

Jedanaesto izdanje nacionalnog šampionata u istoriji samostalne Srbije brojaće četiri ekipe u ligaškom delu takmičenja (Partizan, Crvena zvezda, NS Stars i Vojvodina) koje će se po četvorokružnom sistemu igrati do sredine februara, dok će tri najbolje plasirane ekipe zajedno sa novoformiranim Hokejaškim klubom Beograd potom igrati polufinalnu, a zatim i finalnu seriju plej-ofa.

U odnosu na prošlu sezonu u našem prvenstvu neće nastupati ekipa Viteza, kao i u prethodne tri godine gostujuća mađarska ekipa Tisa Volan iz Segedina. Kao što je već poznato, tokom leta oformljen novi klub Beograd od septembra meseca počeo je debitantsku sezonu u regionalnoj MOL ligi, pa je konsenzusom između ostalih klubova članica doneta odluka da ovaj klub zbog obaveza u ovom takmičenju domaći šampionat počne tek od razigravanja.

 

 

Taj dogovor uticao je i na sastave ekipa dva najveća rivala u domaćem sportu, „večite rivale“ i prošlosezonske finaliste plej-ofa Crvenu zvezdu i Partizan („Crno-beli“ slavili rezultatom 3-1 u seriji), koji su najveći deo svog igračkog kadra praktično prepustili Beogradu radi stvaranja što kvalitetnijeg tima koji bi bio adekvatan rival najboljih regionalnim klubovima iz Mađarske i Rumunije. Među „Crveno-belima“ takvih je čak desetorica igrača, dok su tim Nenada Milinkovića napustila i prošlogodišnja inostrana pojačanja, kao i prvi strelac lanjskog šampionata i reprezentativni napadač Pavel Popravka vratio u rodnu Rusiju.

 

S druge strane, branilac titule Partizan slabiji je za nekolicinu igrača koji su doneli većinu od 11 uzastopnih titula šampiona, među kojima su igrači Beograda Dimitrije Filipović i Marko Brkušanin, gensek MOL ligaša Boris Gabrić i bivši igrač-trener Nemanja Janković koji je sada pomoćnik Kristeru Drebergu u ekipi Beograda. Samim tim usledila je i promena na klupi kluba iz Humske, pa će ga u predstojećoj sezoni predvoditi iskusni bivši reprezentativni čuvar mreže nekadašnje Jugoslavije Rašid Šemsedinović koji će se osloniti pre svega na mlade snage iz juniorskih kategorija.

Dva tima počela su sezonu nastupima na međunarodnoj sceni. Partizan je početkom oktobra drugu godinu zaredom nastupao u Kontinental kupu u Sofiji, na kojem je zauzeo solidno drugo mesto, dok je Crvena zvezda pre dve nedelje počela takmičenje u šampionatu Slovenije u kojem će drugu godinu uzastopno igrati paralelno sa učešćem u Prvenstvu Srbije.