XS
SM
MD
LG

Vranjaku tijesna Regionalna liga RS

Kada od Modriče krenete regionalnim putem ka Doboju, proći ćete kroz Vranjak, naselje sa preko 650 domaćinstava u kojim živi blizu 3.000 ljudi. Nije ih svaki put krasila sloga, pa su izgradili po dvije škole i pošte, dva doma kulture, dvije željezničke stanice, tri groblja i hramove Sv. Đorđa, Sv. Stefana i Uspenja presvete Bogorodice.

Tako se ovo pitomo trebavsko naselje izgrađivalo i širilo.

Podigli su i dva fudbalska stadiona i dva kluba, Trebavac i Vranjak. Ovaj posljednji je prošle godine proslavio svoj 40. rođendan. Danas je u Regionalnoj ligi Republike Srpske (treća liga).

Svojevremeno je bio drugoligaš, a, sve su prilike, biće to ponovo i uskoro. Fudbaleri kao široka porodica, bliski i sjedinjeni u istoj želji - grabiti naprijed.

Na golu gospodari Stojan Stjepanović, britki bekovi su Goran Janković i Čedomir Stojanović. Štoperski tandem, bedem ispred svog gola, čine Nenad Savić i Milan Trepić. Konce vezne linije u ćilim uspjeha tkaju Aleksandar Gajić, Dejan Savić i Ljuborim Rakić. Glavobolju protivničkim odbranama zadaju Igor Gerusi, Spasoje Savkić i Dejan Vajkić.

"Imamo mi i drugog golmana, Momu Pisarevića. Imamo Slavišu Stojanovića, imamo mlađe snage. Tu je i podrška u stručnom štabu Duško Gajić, ali i naš predsjednik Jerotije Janković. Zahvaljujući Jerki, sve imamo na vrijeme. Sve mora biti pod konac. Naš klub je danas do te mjere organizovan da bi od nas imali šta da nauče i kolektivi iz jačih sistema takmičenja", započinje svoju priču Dejan Savić.

On je u Vranjaku kapiten, trener, djevojka za sve.

Priča je tekla dalje...

"Imamo moderno sportsko zdanje. Mi ga zovemo 'kavez'. Kod nas se nije mnogo klubova sladilo bodovima. Imamo 500 sjedećih mjesta, odličan prilaz ka stadionu. Pomogao nam je ko god je Vranjaku dobro želio. Nije se gledalo ko je kakve političke orijentacije. Sigurno je da je naš Nikola Vasilić, koji više decenija živi i radi na Aljasci, uložio i najviše. Pamtiće mu Vranjačani sve. On je naša živa legenda. Zapravo, svi danas vole Vranjak. Takve i Bog pogleda" priča Savić.

Čemu su ga misli vodile?

"Pobijedili smo vodeći Mineral iz Banja Vrućice. Savladali smo Slogu iz Dugog Polja, a oni ispred nas. Zaostajemo za liderom tri boda, a imamo odigrati još četiri utakmice. Nismo bez šanse, ništa još gotovo nije. Savkić, Vajkić i Gerusi kao od šale tresu protivničke mreže. Aco Gajić ima klikere da igra i Premijer ligu BiH, ali je kod nas jer još studira. Odbrana nam je granitna. To su naši aduti za Drugu ligu RS. Ako do cilja ne stignemo sada, ima sljedeća sezona", računice su Dejana Savića, kapitena i trenera Vranjaka.

Aleksandar Gajić bistri nauku. Budući fizioterapeut i Vranjakova "sedmica" igra toliko dobro da je ovaj maneken u kopačkama i budući akademski građanin postao omiljen u zavičaju i dominantna figura, možda, budućeg drugoligaša.

"Svaki vikend dolazim iz Banjaluke kući. Utakmice Vranjaka se ne propuštaju. Jesam ponikao u Modriča Maksimi, ali nije meni loše ni u Vranjaku. Svi smo međusobno kao braća. Živimo jednom dušom i rušimo prepreku za preprekom. Godi posljednja serija. Biće lijepo da budemo prvi", kaže Gajić.

Igor Gerusi ne priča mnogo. Onako tamnoput, ponekad, za pritvničke golmane izgleda još opasnije.

"Davao sam ja golove i u Modriči. Najljepše mi je u Vranjaku. Imam porodicu, poslovne obaveze i stignem da treniram i da igram zvanične utakmice za Vranjak. Dobra organizacija je čudo. Ovo je generacija za sva vremena. Valjalo bi da nešto ostvarimo", kaže Gerusi.

Spasoje Savkić je, kao i Gajić i Gerusi, mnogo naučio u Modriči. Igrao je i za Crvenu zemlju, šamački Borac. U Vranjaku dominira.

"Dobro mi je ovdje. Pravi klub. Bilo bi dobro da se domognemo drugoligaškog 'zapada'. Ako ne, nećemo se rasuti. Ostaćemo okupljeni oko iste želje i to ostvariti u narednoj sezoni", poručio je Savkić.

Istoriju fudbalskog Vranjaka svojevremeno su gradili Milan i Marijan Jelić, Dragan i Đorđe Savić, Branko Vidić - Svika, Milorad Todorović, Miroslav Savić - Sir, Đorđe Pajdić... Današnjicu Vranjaka čine neki novi "klinci".

Ovo je njihovo vrijeme...

(Autor: Slađan Jeremić)


Hajduk 4 : 2 Polet 1926
Ozren 2 : 1 Mineral
Skugrić 4 : 3 OFK Pridjel
Rudanka 5 : 2 Sloga
Crvena zvijezda 8 : 1 Naša krila
Budućnost 3 : 2 Posavina
Trebava 2 : 1 Vranjak
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Mineral 26 17 5 4 56
2 Sloga 26 17 2 7 53
3 Vranjak 26 15 5 6 50
4 Naša krila 26 13 2 11 41
5 Skugrić 26 11 6 9 39
6 Rudanka 26 12 2 12 38
7 Budućnost 26 12 2 12 38
8 Trebava 26 11 4 11 37
9 Hajduk 26 9 9 8 36
10 Ozren 26 10 2 14 32
11 OFK Pridjel 26 9 3 14 30
12 Polet 1926 26 9 3 14 30
13 Crvena zvijezda 26 8 3 15 27
14 Posavina 26 3 4 19 13