XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Sedam medalja – temelj za strelište

BEOGRAD, 1. mart (Info centar).- Siniša Mašović predsednik Streljačkog saveza Srbije, na konferenciji za medije u hotelu Union u Beogradu povodom osvajanja sedam medalja na EŠ u Đeru, istakao je da su strelci i streljački radnici sa radošću primili obećanje predsednika Skupštine Grada Beograda Nikole Nikodijeviće da je sada streljački sport prvi na listi za dobijanje strelišta i nacionalnog trening centra!

- Veoma nas je obradovala izjava predsednika Skupštine Grada Beograda Nikole Nikodijevića, jer su, izgleda, naših sedam medalja koje smo doneli sa Šampionata Evrope u Đeru udarile temelj novog strelišta – rekao je u pozdravnoj reči Siniša Mašović.- Zahvaljujumo se Ministarstvu omladine i sporta Srbije i OKS na velikoj podršci našim programima. Strelci su se odužili trofejima i upisali ovaj šampionat u istoriju našeg streljaštva kao najuspešniji po broju odličja na čemu čestitam još jednom i njima i članovima stručnog štaba na čijem čelu je bio sportski direktor Srećko Pejović. Imali smo i ogromnu podršku medija i izveštača, prvi put u istoriji naše televizije, RTV je prenosio finala sa EŠ, izveštači su sa lica mesta slali obilje informacija. Čestitam im i zahvaljujem im se na sjajno obavljenom poslu koji je streljački sport približio najširem auditorijumu.

Na novinarsko pitanje, kako su dočekali obećanje o novom strelištu, u ime strelaca odgovorila je Zorana Arunović:

- Lepo je, ali ćemo se radovati tek kada zakoračimo u njega...

Streli nastavljaju olimpijsku trku deesetodnevnim pripremama u Kuvajtu gde su otputovali 1. marta uveče. Damir Mikec, osvajač dve medalje – zlatne u miksu pištoljem sa Zoranom Arunović i bronzane u ekipi, je rekao:

- Zorana i ja smo moćan miks i siguran sam da će biti još trofeja u ovoj disciplin u kojoj ćemo ostati upisani kao prvi pobednici u istoriji evropskih prvenstava. Meni je, jedno, žao što sam ispustio pojedinačno finale, jer sam se pripremao da, posle srebra prošle godine u Arnhemu, jurišam na zlato. Ekipnu bronzu smo „odbranili“, ali smo mogli da budemo i prvaci Evrope. Sa Duškom Petrovim, debitantom na šampionatu, dobili smo dobrog trećeg člana trofejne reprezentacije, pa je i to jedan od lepih dobitaka sa ovog prvenstva.

Andrea Arsović se iz Đera vratila kao dvostruka šamšionka Evrope vazdušnom puškom - pojedinačno i u miksu sa Milutinom Stefanovićem:

- Žao mi je što nije ovde i Milutin, da još jednom proslavimo pobedu. Malo mi je smetala glasna muzika u toku takmičenja mikseva, ali smo se izborili i sa njom i sa rivalima iz Rusje, najuspešnije nacije na EŠ po broju medalja. Pojedinačnu medalju osvojila sam u paklenoj konkurenciji, jer je ovo bilo poslednje takmičenje za osvajanje olimpijskih viza za strelce iz Evrope. Došli su svi „naoštreni“ da ih osvoje. Puškom je bilo rekordnih 96 takmičarki iz 40 zemalja. Ne idem u Kuvajt, treniraću u Kragujevcu MK puškom jer nas u aprilu čeka Svetski kup i predolimpijski turnir u Riju. Novinarima još jedno veliko hvala na sjajnom praćenju EŠ u Đeru.

Komplet medalja – zlato u miksu sa Mikecom, srebro u ekipi sa Brankicom Zarić i Bobanom Veličković i pojedinačnu bronzu donela je sa EŠ Zorana Arunović:

- Najdraža mi je, iako nije najsjanija, pojedinačna bronza, moja prva seniorska evropska medalje. Bila sam blizu i zlata, ali su me greške udaljile od tog cilja. Ekipno srebro smo osvojile u nešto izmenjenom sastavu, Brankica Zarić se na pravi način vratila u reprezentaciju i posle dve godine pauze ponovo smo bile na postolju. Miks je bio veoma dramatičan, vratili smo se u borbu za zlato, iako smo gubili sa 3:0. Tako smo poslali poruku rivalima da moraju da nas se boje.

Mlada Milica Babić osvojila je ekipno juniorsko zlato sa Sanjom Vukašinović i Marijom Kolarević i bila peta u pojedinačnom finalu vazdušnom puškom:

- Prošle godine u Arnhemu na EŠ vazdušnim oružjem bile smo „bronzane“, na EŠ u Mariboru MK oružjem – „srebrne“ a u Đeru smo došle do zlata sa debitantkinjom u ekipi Marijom Kolarević, koja je sjajno gađala i bila blizu pojedinačnog finala. Ostale smo Sanja Vukašinović i ja bez pojedinačnih medalja, ali smo sebi obećale da ćemo do kraja juniorske karijere i njih osvojiti. Hvala mom treneru Brankici Babić koja mi je bila velika podrška u Đeru.

Trener Zorane Arunović, Jelena Arunović, je priznala:

-Još sam pod utiskom osvajanja bronze u Đeru, to joj je bilo najteže finale u karijeri, iako je osvajala i „jače“ medalje. Bila je spremna i za zlato, ali je jedna greška presudila. Ekipa pištoljem sa Zarićevom je mogla i do zlata, odlučivale su nijanse. Hvala izveštačima iz Đera, nismo ni osetili da su tu, nije bilo medijskog pritiska, poštovali su sve obaveze strelaca i nisu nam remetili rad...

Dimitrije Grgić, član bronzane selekcije pištoljem, je naglasio:

- Uz pomoć MOS i OKS imali smo odlične uslove za pripreme i takav rad je doneo i ove rezulate. Duško Petrov je dao veliki doprinos osvajanju trofeja. Hvala našim drugaricama i drugovima iz ostalih selekcija, bili su uz nas dok smo se preko trnja, uz mnogo muka i napora, probijali ka trećem mestu.

Srećko Pejović, sportski direktor SS Srbije je naglasio da je u Đeru, uz sedam medalja, bilo i još odličnih plasmana, četvrtih i petih mesta i da je Srbija pokazala snagu svetske streljačke velesile:

- Do sada su nas poštovali, a od sada će početi i da nas se plaše. Imali smo izvanrednu atmosferu u celoj delegaciji. Konstatacije strelaca da su nova imena u ekipama bila pravi potezi, pokazuju da sam bio u pravu u izboru i drago mi je zbog toga. Imamo mnogo mladih kvalitetnih strelaca i oni će kroz nekoliko meseci u Talinu na omladinskom EŠ MK oružjem jurišati na nove trofeje. Letimo za Kuvajt na prve, važne, bazične pripreme u olimpijskom ciklusu.

Pejović je prokomentarisao i četvrto mesto Srbije na listi zemalja- osvajača medalja u Đeru:

- Srpski streci ne gađaju neolimpijske discipline „trčećeg vepra“ gde su prvoplasirana Rusija i drugoplasirana Ukrajina osvojile 14 zlatnih trofeja! U bilansu odličja samo puškom i pištoljem, bili bismo drugi iza Rusije...

Dr Dane Korica specijalni savetnik predsednika Sportskog saveza Srbije, u veoma emotinom izlaganju, čestitao je strelcima i trenerima na izvanrednim rezultatima i poželo im mnogo uspeha i na takmičenjima do Rija, ali i na samom olimpijskom turniru.

- Damir Mikec je, siguran sam, kada završi karijeru, biti TV komentator. Bio je sjajan stručni konsultant u prenosu finala pištoljem sa EŠ u Đeru - dodao je Korica.

Srpski strelci osvojili su na EŠ sedam medalja četiri zlatne, srebrnu i dve bronzane, od toga dve pojedinačne – zlato Andrea Arsović (vazdušna puška, seniorke) i bronza Zorana Arunović (vazdušni pištolj, seniorke) i pet ekipnih trofeja (miksevi se računaju kao ekipe): tri zlata (miks pištoljem Zorana Arunović – Damir Mikec, miks puškom: Andrea Arsović – Milutin Stefanović i ženska juniorska reprezentacija puškom Milica Babić, Sanja Vukašinović, Marija Kolarević), jedno srebro (ženska reprezentacija pištoljem Zorana Arunović, Brankica Zarić i Bobana Veličković) i jednu bronzu (muška reprezentacija pištoljem Damir Mikec, Dimitrije Grgić i Duško Petrov).

Na pripremama od 1. do 10. marta u Kuvajtu biće puškom Milutin Stefanović, Milenko Sebić i Stevan Pletikosić, pištoljem Damir Mikec, Dimitrije Grgić, Zorana Arunović i Bobana Veličković. U stručnom štabu su Srećko Pejović, Goran Mikec, Jelena Arunović i Boban Marković.

Ivana Anđušić Maksimović će 3. i 6. marta gađati na prvom Svetskom kupu u Bangkoku, dok će Andrea Arsović pripreme nastaviti na MK strelištu u Kragujevcu.