XS
SM
MD
LG

Grad Kragujevac pomaže amaterske klubove

Uručenjem sportske opreme juče je u Kragujevcu nastavljena akcija podrške razvoja fudbala u malim klubovima. Sredstvima Fudbalskog saveza grada za sve klubove od Treće do Prve gradske lige obezbeđene su fudbalske lopte, a za klubove ženskog fudbala i kopačke. Vrednost ove pomoći amaterskim klubovima iznosi oko 2.500 evra. Po dve lopte za mečeve i pumpe uručene su predstavnicima 37 klubova, a tri kluba ženskog fudbala Unafortuna, Trijumf i ŽFK Šumadija 1903 dobbila su, pored lopti, i po pet pari kopački.

Sa jučerašnje svečanosti prilikom uručivanja poklona amaterskim klubovima Kragujevca (Foto: M. Jovičić)

– U saradnji sa Skupštinom garda i ljudima koji vode Kragujevac realizovali smo još jednu akciju za ove male klubove, koji se takmiče u gradskim ligama i one koji vode brigu o razvoju ženskog fudbala. Uspeli smo za njih da obezbedimo lopte sa kojima se igraju profesionalne utakmice. Na ovaj način ispunjavamo obećanje koje sam dao prilikom dolaska na funkciju predsednika FS grada, da ćemo pomagati amaterskim klubovima. Uspeli smo da saniramo dugove saveza, koje smo nasledili u ćemu nam je na pravi način pomogla Skupština grada i realizovano sve što je dogovoreno. Radimo i na poboljšanju infrastrukture u seoskim sredinama, jer to ostaje ljudima bez obzira ko bude na čelu Fudbalskog saveza grada. Uspeli smo da obezbedimo da se izmire dugovi prema klubovima, a pomažemo i sredstvima za takmičenje. U idućoj godini planiramo izgradnju fudbalskih terena i svlačionica tamo gde ih nema, tako da će u 2016. godini svi klubovi imati normalne uslove za egzistenciju – rekao je Željko Todorović, predsednik FS grada prilikom jučerašnjeg uručenja opreme amaterskim klubovima.

Urošević, pomoćnik gradonačelnika za sport i Todorović, predsednik FSG podržavaju amaterizam (Foto: M. Jovičić)

Svečanosti predaje opreme klubovima u sali Optinske organizacije Crvenog krsta prisustvovao i predstavnike klubova pozdravio Nikola Urošević, pomoćnik gradonačelnika za sport u Kragujevcu.

– Ovo je jedna u nizu akcija koju grad sprovodi u saradnji sa Fudbalskim savezom Kragujevca. Maksimalno podržavamo te akcije. U ovoj godini iz bužeta grada obezbedili smo četiri puta veća stredstva za Fudbalski savez, iznose oko šest miliona dinara. Novina je da grad finasijski pomaže klubovima za takmičenje, jer smo prepoznali da fudbal treba da se igra i u manjim srednima, a ne samo u centru grada. Pomogli smo i dva kluba za rešavanje pitanja svlačionica.Fudbalski savez grada već nam je dostavio „ličnu kartu“ klubova, jer smo zbog većih investicija u narednoj godini želeli da vidimo čime klubovi raspolažu. Na taj način moći ćemo da rešavamo pitanja infrastrukture u klubovima kroz izgradnu igrališta i svlačionica kao i rešavanje imovinsko-pravnih odnosa. Trudićemo se da bude i više ovakvih akcija pomoći amaterskim klubovima – obećao je Urošević.

I predstavnici klubova pohvalno su se izrazili o akciji grada i Fudbalskog saveza. U izjavama za „Šumadijupress“ zabeležili smo reči dvoje predsednika.

Opremu u ime ŽFK Šumadija 1903 primio trener Srđan Prokić (Foto: M. Jovičić)

Leposava Milenković je na čelu ŽFK Unafortuna, koja se takmičila i u Prvoj ligi, ali zbog finansija sada je u nižem rangu.

Fudbalski savez grada mnogo puta do sada je pokazao naklonost prema ženskim klubovima. Davali su nam lanč-pakete kada gostujemo i pomagali oko prevoza. Na startu ove sezone dobili smo po deset lopti za treninge mi, Trijumf i Šumadija 1903. Meni je posebno drago što se vodi računa i o ženskim klubovima i to me stimuliše da radim u amaterskom sportu. Moj klub nema igralište i koristimo kao domaćini teren u Cerovcu. Bili smo u Superligi, ali su troškovi veliki, pa se sada takmičimo u nižem rangu. Amateri smo i radimo volontesrki, a ulažemo i svoja sredstva, pa nam ovakva pomoć Saveza mnogo znači – rekla nam je predsednica Unafortune.

Finansije su bile najveća prepreka i u radu Erdoglije, koja se nekada takmičila u Srpskoj ligi, a sada je u najnižem rangu Trećoj gradskoj ligi Kragujevca.

Radoju Srećkoviću, predsedniku Budućnosti lopte predao Milovan Čađenović, komesar za takmičenje (Foto: M. Jovičić)

– Zbog problema u finansiranja, iako imamo stadion koji koristimo sa FK 21. oktobar, dve godine smo pauzirali u takmičenju. Smogli smo snage i ove godine krenuli od Treće gradske gradske lige i očekujemo da ćemo brzo doći do višeg ranga. U ovoj sezoni dobili smo sve utakmice, osim jedne koju smo odigrali nerešeno i nadamo se da ćemo u idućoj godini uspeti da idemo stepen više. Lopte koje smo dobili mnogo nam znače i nadam se da će se ovakva i slična pomoć amaterskim klubovima nastaviti i u narednom periodu – rekao nam je Radmilo Miljković, predsednik Erdoglije.

U ime klubova na poklonima u fudbalskoj opremi zahvalio se Radoje Srećković, predsednik Budućnosti iz Resnika koji se zahvalio Fudbalskom savezu i gradu Kragujevcu što vode brigu i o malim klubovima, u kojima se radi na amaterskoj osnovi i ulaže i sopstveni novac.

Objavljivanje aktuelnih tekstova iz Kragujevca omogućeno je delom iz sredstava Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, koje sufinansira projekat “Grad Kragujevac i izazovi evropskih integracija”.