XS
SM
MD
LG

Suđenje s predumišljajem

Morao sam da sačekam da mi se glava ohladi da bih napisao izveštaj o svemu što se događalo na utakmici između Varvarina i Poleta 57...

Ove subote prekinut je niz pobeda Poleta 57 iz Milutovca na gostovanju u Varvarinu. Utakmica je bila fer i korektna, bez grubih faulova, obiljem prilika sa obadve strane, i malo je falilo da se meč završi najnepopularnijim rezultatom, ali fudbaleri domaćeg tima su poveli u 84. minutu, i to je ujedno bio i krajnji rezultat. Sudija Petković Igor iz Aleksandrovca, odsvirao kraj utakmice u 86. minutu, što je dovelo do nezadovoljstva gostujućih igrača i navijača. Moram da napomenem da su igrači Poleta dobili 5 žutih i jedan crveni karton nezadovoljni lošim suđenjem glavnog arbitra, i da je zbog silnih prekida u drugom poluvremenu isto trebalo da se produži za najmanje 5 minuta, a ne da se skrati za 4, ali, ko smo mi da sumnjamo u sudijsko poštenje, jer, sudije utakmice sude iz čistog zadovoljstva i ubeđenja, i da treba, odrekli bi se i dnevnica, samo da odsude pravedno...

Najžalosnije od svega je što su sudije glavna vest sa ove utakmice, ali, stvarnost je nažalost takva i suđenje u drugoj Rasinskoj ligi, poprima jednu sasvim novu formu i oblik... Nije u pitanju stručnost sudijskog kadra da iznese na svojim plećima utakmicu u kojoj obe strane žele pobedu, stručnost postoji, ali nedostaje ono glavno, ono što jednog sudiju treba da okarakteriše kao najuticajniju ličnost na terenu, a to je poštenje i pravednost iznad svega, i isti nivo tolerancije za domaće i gostujuće fudbalere.

Prošlonedeljno kolo okarakterisalo je loše suđenje glavnog arbitra Peković Igora iz Aleksandrovca, i njegovih pomoćnika Bajkić Nenada iz Bačine i Kočanac Saše iz Varvarina. Šta ne valja na ovoj slici??? Prvo što bode oči je činjenica da su linijske sudije, prvi, iz sela do Varvarina (Bačina), i drugi iz Varvarina, a igralo se u Varvarinu, protiv istoimenog kluba??? Znači, pomoćne sudije, kao što im samo ime kaže, služe da ''pomognu'' domaćinu??? Kako je takva greška uopšte mogla da promakne čelnicima fubalskog saveza??? Znači li to da nama u Milutovcu, delegat, glavni sudija i pomoćne sudije mogu da budu ljudi iz našeg sela???

Glavni arbitar je tek priča za sebe... Uz dužno poštovanje prema čitaocima ovih članaka, jer osećam potrebu da im što vernije rečima dočaram svoje mišljenje o suđenju Peković Igora iz Aleksandrovca, izostaviću bujicu pogrdnih reči koje mi padaju na pamet, i reći samo jednu rečenicu koja sigurno prolazi cenzuru... PEKOVIĆ IGOR JE SINONIM ZA KATASTROFALNO SUĐENJE!!!

Dotični je posle očajnog suđenja u drugom poluvremenu, ''pogurao'' ekipu domaćina deleći gostima žute kartone zbog prigovora na nepostojeće faulove (međusobni sudar glavama igrača Varvarina), navodno simuliranje penala, a OFSAJD je za domaće igrače, bio samo misaona imenica... Postavlja se pitanje... Kako igrači i navijači da odreaguju na ovakav vid provokacije?! Kako se suprodstaviti deliocima pravde koji uz osmeh izvrću ruglu ovu najlepšu sporednu stvar na svetu???

Preneću još samo reči jednog igrača poleta i njegovo viđenje suđenja u drugoj Rasinskoj ligi. Uživajte...

- Iz nedelje u nedelju, sve više sam razočaran u fudbal kao igru. Ono što treba da nam bude relaksacija, hobi i uživanje, postaje nešto od čega nas boli glava, sta nam donosi samo probleme. Igramo u ligi, koja je MINIMUM tri ranga daleko od nekog ozbiljnijeg bavljenja fudbalom, dakle igramo fudbal radi druženja, opuštanja, zabave, a to nam iz kola u kolo sve više ograničavaju gospoda bez kojih ne može da se igra. Savez je izgubio kompas, a rukovodjenje ligom očigledno preuzela sudijska organizacija. Po misljenju obicnih igraca sudije vedre i oblače, unapred znaju rezultate i ponašaju se prema ekipama po sistemu kazni i nagrada. Ova liga ne treba da bude liga u kojoj se sudije uče svom zanatu (shvatite kako god mislite da treba da shvatite), već liga u kojoj nedeljom dajemo sebi zasluženi odmor, jer mi nismo fudbaleri već učenici, studenti, moleri, pekari, vinogradari, ucitelji, a fudbalom se bavimo iz hobija. Dakle, drage sudije, da nema nas, ne bi bilo ni vas (ni vaših dnevnica)! Čuvajte sve fudbalske klubove, sudite, ni po babu, ni po stričevima. Uvek će postojati neko ''Pliće'' i neka ''Trula'' (postovanje i za takve klubove koji su malo ozbiljnije shvatili fubal) koja će imati malo više novca da plate igrače i uvek će postojati neki ''Donji Stepen'', ''Novi TS'' i ''Nalet'' da protiv takvih igraju iz ljubavi. Vaše je samo da sudite 50-50, a da onda svi zajedno odemo na piće i družimo se... Ako se ovako nastavi neće biti ni FK Poleta, ni mnogih fudbalskih klubova, a ko zna gde će se omladina skupljati i družiti.


OFK Gnjila 3 : 0 Trudbenik
Donji Kopaonik 6 : 1 Omladinac
Beli Orlovi 3 : 2 Rubin (Z)
Kamenorezac 76 4 : 1 Stari Trstenik
14. Oktobar 1 : 0 Sloga
Varvarin 1 : 0 Polet 57
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Kamenorezac 76 10 8 1 1 25
2 Beli Orlovi 10 6 2 2 20
3 OFK Gnjila 8 6 0 2 18
4 Donji Kopaonik (-3) 10 6 1 3 16
5 Rubin (Z) 8 4 2 2 14
6 14. Oktobar 10 3 2 5 11
7 Omladinac 8 3 1 4 10
8 Trudbenik 8 3 1 4 10
9 Mladost 8 3 1 4 10
10 Polet 57 8 3 0 5 9
11 Sloga 8 2 2 4 8
12 Stari Trstenik 8 2 1 5 7
13 Rubin (DS) 9 2 1 6 7
14 Varvarin 9 2 1 6 7