XS
SM
MD
LG

Apel za prevedno sudjenje

Nedelja popodne, nogometni dan... ili ti fudbalski dan, nebitno, uglavnom, taj dan trebao bi da bude praznik za oči i dušu svih nas koji ovu najvažniju sporednu stvar na svetu pratimo, što na malim ekranima , što na tribinama domaćih ili gostujućih stadiona, željni atraktivnih poteza, fenomenalnih driblinga, prelepih golova i iznad svega fer igre.

Nažalost, utakmica u Donjem Katunu koja se odigrana izmedju domaće ekipe Mladosti iz D. Katuna i Poleta 57 iz Milutovca, nije bila takva, u najmanju ruku, bilo je to sve samo ne fudbalska utakmica...


Znali su fudbaleri Poleta 57 da će prošlonedeljno popodne proteći u obilju grubosti u vidu teških faulova domaćih igrača, u vidu teških uvreda od strane domaćih navijača upućivanih i igračima i navijačima Poleta 57, jer su predhodno telefonskim putem obavešteni od strane uprave FK Mladosti iz D.Katuna, da uprava neće odgovarati za sve što će se dešavati na terenu i izvan terena za vreme odigravanja utakmice, jasno stavljajući do znanja da bi bolje bilo i igračima i navijačima FK Poleta 57 da ne dolaze na ovu utakmicu.

Elem, pošto su se gore navedeni akteri ove fudbalske predstave IPAK skupili i rešili da  pored svih pretnji odmere snage na zelenoj površini, dogodilo se baš ono što su iz uprave FK Mladosti i obećali... 

Od prvog minuta utakmice domaći igrači su krenuli sa grubom igrom, oštrim startovima i nesportskim ponašanjem, faulovima koji se ne viđaju čak ni na ragbi utakmicama. Domaći fudbaleri su dokazali da su spremni da protivniku polome  noge, ruke, rebra, vrat i kičmu. Domaća publika je pokazala kako ne treba navijati za svoj tim, citiraću par njihovih rečenica kojima su davali podršku svojim ljubimcima: ''Polomi mu obe noge, Udri u meso, Kopačkom u glavu...'', i tako dalje uz pregršt bezobraznih psovki pred kojim bi čak i Vuk Karadžić ostao zabezeknut i zgranut.

Utakmici je prisustvovala i policija, bila je nemi posmatrač ovog nemilog događaja, čuvali su, nazovi, mir na tribinama dok je delilac pravde na terenu, sudija Oliver Mijajlović iz Brajkovca  apsolutno podbacio na kažnjavavši oštre prekršaje domaćina koji su počeli od samog starta, ne pokazavši ni jedan žuti karton u prvom poluvremenu iako je mogao da pokaže, dozvolivši da mu se celi tim FK Mladosti unosi u lice kod svakog dosuđenog prekršaja u korist gostiju (kojih je bilo u izobilju tokom čitavih 90 minuta), nedodelivši NI JEDAN žuti karton domaćim igračima zbog grubih faulova u prvih 45 minuta, dopustivši tim činom domaćim fudbalerima da divljaju po terenu kako oni žele, podstaknuvši time navijače da njihovo navijanje eskalira do granice takvog ludila, da se smo čekalo kad će isti  da uskoče na teren i oni preuzmu ulogu dželata i okončaju ovaj krvavi pir . Čast izuzetcima domaćih igrača i navijača koji su tokom cele ove farse od utakmice smirivali svoje saigrače rečima: ''Dajte ljudi da postignemo gol, da igramo fudbal a ne da tako povređujete ljude''. 

Nažalost, nije Polet 57 prvi ko je iskusio ovakvo gostoprimstvo navijača i igrača iz Donjeg Katuna, pronaćiće se tu još mnoge ekipe drugog Rasinskog okruga. Nadam se da će posle ovih reči koje upućujem svim ljudima kojima je stalo, da na fudbalskim terenima gledamo kvalitetan fudbal, da sudije i Fudbalski Savez Srbije kažnjavanjem grubih i bezobraznih igrača sačuvaju lepotu i draž ove igre, samim tim i odlične fudbalere od povreda, nadam se, kažem još jednom, da se navijačke strasti mogu smiriti samo fer i poštenim suđenjem...

Da rezimiramo, u utakmici je teško povređen golman Poleta 57 Miodrag Petković Mida, koji se trenutno nalazi u bolničkom centru Kruševac, noga mu je u gipsu, čeka na operaciju meniskusa desnog kolena. Nije uteha dati žuti, čak ni crveni karton momku koji ga je povredio, ne treba kazniti čitav klub, ni čitavo selo zbog ispada jednog čoveka kao što je to učinjeno navijačima i klubu Poleta 57, i kazniti ih da igraju 30 km od kuće. Ne verujem da će mlađi dečaci koji tek počinju da igraju fudbal za Polet a dobili su udaraca i modrica na prošlonedeljnoj utakmici, smoći snage da oproste grubu igru Mladosti iz D.Katuna, ali znam da ovakav odnos prema igri ne vodi nikuda.

Apel za FSS da OŠTRO KAZNI SUDIJE za očajno suđenje utakmice FK Mladost - FK Polet 57 i dajući primer ostalim sudijama da svaka utakmica može da se odigra fer i korektno ako je sudija autoritet na terenu.


OFK Gnjila 6 : 2 Omladinac
Trudbenik 4 : 0 Sloga
Mladost 2 : 1 Polet 57
Rubin (DS) 5 : 0 Varvarin
Donji Kopaonik 3 : 0 14. Oktobar
Beli Orlovi 0 : 0 Kamenorezac 76
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 OFK Gnjila 4 3 0 1 9
2 Donji Kopaonik 4 3 0 1 9
3 Kamenorezac 76 4 2 1 1 7
4 Trudbenik 4 2 1 1 7
5 Mladost 4 2 1 1 7
6 Rubin (DS) 4 2 0 2 6
7 Stari Trstenik 2 1 1 0 4
8 14. Oktobar 4 1 1 2 4
9 Beli Orlovi 4 1 1 2 4
10 Polet 57 2 1 0 1 3
11 Sloga 2 1 0 1 3
12 Rubin (Z) 3 0 2 1 2
13 Varvarin 3 0 1 2 1
14 Omladinac 4 0 1 3 1