XS
SM
MD
LG
16.01.2010 A.Daišević

Ribnica u Evropi, Vojvodina u Kraljevu

Kako god i šta god neko mislio o ovoj generaciji kraljevačkih odbojkaša ona je sebi obezbedila večno mesto u klupskoj istoriji, ali i istoriji klupske srpske odbojke. Puleni Boška Mačužića napravili su senzacionalan uspeh i izborili plasman među 16 najboljih ekipa u GM Kapital Čelndž Kupu, jedini su muški tim iz Srbije koji nastavlja takmičenje na Starom kontinentu. A tome se, iskreno, niko ni u Kraljevu nije nadao. Četvrtak 14.januar, prvi dan pravoslavne Nove 2010.godine, ostaće zlatnim slovima upisan u anale kraljevačkog superligaša. "Musketari" su posle divovske borbe uspeli i drugi put da pobede rumunskog prvaka Tomis Konstancu i time ostvare najveći uspeh u istoriji kluba na međunarodnoj sceni. Veličinu ovom rezultatu posebno daje činjenica da Ribnica ima samo deset (vrlo mladih) igrača za međunarodne nastupe, da ni jednu utakmicu nije odigrala u svom gradu, ali i u 30 kilometara udaljenoj Vrnjačkoj Banji Kraljevčani se osećaju kao kod kuće, u dvorani "Vlade Divac" kao u svojoj "kutiji šibica".  Kolona automobila i autobusa krenula je 14. januara put prestonice srpskog turizma, navijači su stvorili izvanrednu atmosferu, vrednu velike pobede. Konstanca je eliminisana po receptu iz prethodne runde-pobeda u gostima 3-1, kod "kuće" 3-2.
- Ovi momci zaslužuju sve čestitke i ovo je samo njihov rezultat. Niko nije verovao da možemo nešto ozbiljnije da uradimo u Evropi. Jačina protivnika se gradirala, prvo jako dobar tim Tenerifa, pa više nego jaka i ozbiljna Konsatnca, ali Ribnica ne bi bila to što jeste kada ne bi iznenadila i prkosila raznim prognozama. Ponosan sam na igrače i sada mogu da kažem ni sam ne znam gde je naša granica u ovom takmičenju, koliko još možemo - naglašava Boško Mačužić trener Ribnice.

Slavlje se u gradu na Ibru još nije stišalo. U kafićima, na ulici prepričavaju se detalji revanš meča u Vrnjačkoj Banji, velika borbenost i sjajna igra odbojkaša Ribnice, pogotovo Nemanje Božića i Ivana Borovnjaka. A vredi pomenuti da rumunski prvak četiri godine nije izgubio utakmicu na svom terenu (prošle sezone igrao fajnal for CEV Kupa), da je budžet Tomis Konstance 2,5 miliona evra, da su u Vrnjačku Banju doveli svoju televiziju sa dvoje reportažnih kola, pokazali vrhunsku organizovanost i moć. Na suprot njima klub čiji budžet nije u rangu jednog igrača rumunskog tima, ali nije prvi put da David sruši Golijata.
- Bilo nam je jako teško u revanšu, kao i sa Tenerifama. Na to jer uticala prva utakmica u Rumuniji koju smo odigrali vrhunski, sigurno najbolje u poslednje dve, tri godine. Javnost je odamh od nas očekivala siguran trijumf u revanšu ne razmišljajući koliko je moćan rival i da oni mogu mnogo bolje da igraju. Nije počelo dobro, ali kako je vreme odmicalo pritisak je padao, igrali smo sve slobodnije, borili se kao jedan, iskazali sve ono što je izostalo u poslednja dva meča sa Partizanom. Kada na to dodate vetar u leđa sa tribina eto recepta za trijumf. Toliko sam srećan da ne znam šta bih još mogao da kažem - dečački iskreno kaže dojučerašnji juniorski reprezentativac i jedan od junaka Ribnicine pobede Ivan Borvnjak.

U euforiji koja je stvorena pre, ali pogotovo posle utakmice sa Konstancom teško da neko u Kraljevu razmišlja o sutrašnjem prvenstvenom meču sa Vojvodinom. A to je najlepša prilika da dvorana na Ibarskom Keju bude ispunjena do poslednjeg mesta i da navijači na pravi način pozdrave veliki uspeh Ribnice u Evropi.
- Moramo brzo da zaboravimo Evropu i da se okrenemo domaćoj sceni. Plej-of smo izgubili, platili smo danak jako teškom periodu i zgusnutom kalendaru, ovakvu seriju mečeva ne bi izdržali ni jači klubovi od Ribnice. Dolazi nam Vojvodina i svi imamo jako veliki motiv da pružimo maksimum i da pobedimo. Mnogo je razloga zašto nam je večeras bitna pobeda i milsim da možemo naći još malo snage da pred našom sjanom publikom pružimo ponovo dobru igru. Ovaj mladi tim oscilira, igra od vrhunskog i senzacionalnog do jako slabog, ali sada nemamo pritisak, a imamo vrhunski motiv i to treba iskoristiti. Do kraja sezone svaki bod je jako bitan, kao i u Evropi - zaključuje Boško Mačužić.

Iz odbojkaškog kluba Ribnica pozivaju navijače da dođu u punom broju i da ponovo zajedno naprave vrhunski ambijent kakav dolikuje jednom derbi meču Viner Štediše Superlige.


13 .kolo Superliga
Mladi radnik 3 : 1 Spartak
Radnički 3 : 1 Partizan
Ribnica 3 : 0 Vojvodina
Smederevo 0 : 3 Crvena Zvezda
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Crvena Zvezda 13 11 0 2 34
2 Radnički 13 11 0 2 31
3 Partizan 13 8 0 5 22
4 Vojvodina 13 7 0 6 21
5 Ribnica 13 6 0 7 17
6 Mladi radnik 13 5 0 8 16
7 Spartak 13 3 0 10 10
8 Smederevo 13 1 0 12 5