XS
SM
MD
LG

Gružani bi u Srpsku ligu, ali…

Iako je jesenja fudbalska sezona završena pre više od mesec dana, u šumadijskoj varošici Gruži i okolnim selima fudbal je i dalje glavna tema. Zonaš iz ovog mesta osvojio je tutulu jesenjeg prvaka u Zoni „Dunav“ i to je podgrejalo ambicije uprave kluba da bi mogao da napravi još jedna korak i posle 18 godina vrati srpskoligaški status.

Gružani su u ovu sezonu ušli sa potajnim ambicijama da osvoje jedno od mesta u vrhu tabele, a ako se ukaže prilika da dođu i do vodeće pozicije. Prvi deo su uspešno okončali i to u jakoj konkurenciji gradskih klubova iz Žagubice, Velikog Gradista, Velike Plane, kao i amabicioznih Mihajlovčana, koji imaju „taze“ srpskoligaško iskustvo. Titulu jesenjeg prvaka u Zoni „Dunav“ overili su baš u derbiju u Mihajlovcu, sa najozbiljnijem kokurentom, i to na gostujućem terenu. Tek posle ove pobede (1:0), do koje su došli u malo neobičnim uslovima, pod pritiskom domaćih navijača, naklononosti sudija, u utakmici sa 10 žutih i crvenih kartona, Gružani su se uverili da trenutno imaju najkvalitetniju ekipu.

Fudbaleri Gruže, jesenji prvaci Zone „Dunav“, na pola puta do višeg ranga (Foto: FK Gruža)

Međutim, Uprava kluba je svesna da je to veliki zalogaj za ovo, jedno od najmanjih mesta u Šumadiji, čak manje i od susednog Bumbarevog Brda, udaljenog svega nekoliko kilometara, koje je do prethodne sezone imalo srpskoligaša. I pored toga što je u selu izgrađena infrastruktura i za prvoligaška takmičenja, iz finansijskih razloga i nedostatka mlađih selekcija Partizan, kojim su rukovodili ljudi iz Beograda sa sponzorima, morao je da odustane od takmičenja u Srpskoj ligi „Zapad“, i sada tavori i u Međuopštinskoj ligi.

Uprava - fudbalska

Najveće zasluge za uspeh Gruže pripadaju, svakako, fudbalerima, ali i vrednoj upravi, koju sačinjavaju bivši fudbaleri ovog kluba, koji se sada bave biznisom, ili su zaposleni na odgovornim mestima. Na čelu je predsednik Aleksandar Zlatić, zatim potpredsednik Bojan Stojanović, direktor kluba Branko Todorović, sekretar Miljan Terzić, a članovi su još Dragan Aleksić, Marko i Nenad Marković i Miljan Zečević. Mala, ali odbrana grupa ljudi, koja voli fudbal, svoj klub i ne žali ni sopstvena sredstva da Gruža ostvari svoje ciljeve.

Uspeh Gružana u jesenjoj sezoni nije bio slučajan. Došao je kao plod pravih poteza, upravo, članova rukovodstva kluba. Na dužnost trenera doveden je Miroslav Stakić iz obližnjeg gružanskog sela Oplanića, čiji sin igra u prvom timu Gruže. On je tri godine uspešno vodio srpskoligaša Partizan iz Bumbarevog Brda.

Funkcija direktora kluba poverena je bivšem fudbaleru iz Gruže Branku Todoroviću, koji je nosio i dres kragujevačkog Radničkog u generaciji Simića, Palčića, pod rukovodstvom trenera Dušana Nenkovića. Bio je i trener Gruže u prethodnoj sezoni.

- U prethodnoj sezoni osvojili smo osmo mesto i želeli smo da poboljšamo rezultate. Pored trenera Stakića, koji jesa srpkoligaškim iskustvom, iz Partizana smo doveli Jevtovića i Janićijevića, a iz toponičke Šumadije napadača Spakića i vezistu Peđu Prodanovića. Sve su to momci iz našeg i oklnih sela. Sada u ekipi imamo samo trojicu Kragujevčana: Rakovića, Jankovića i Đorđevića, a duže u našem klubu su Kraljevčani Bukarica i Aleksić. Naša koncepcija je da ekipu Gruže sačinjavaju, uglavnom, igrači iz naše sredine i okolnih sela, koji su prošli fudbalsku školu. Evidentno je da su stručni rad, pravilna selekcija i zalaganje igrača doneli i rezultate – pojašnjava za „Šumadijapress“ Branko Todorović, od ove sezone direktor zonaša Gruže.

Kod kuće - nepogrešivi

Gruža je jedna od retkih ekipa u Šumadiji, pa i šire, koja je u protekloj polusezoni na svom terenu primila samo jedan, a postigla 19 golova. Ostvarila je stoprocentan učinak i zabeležila osam pobeda. Na popularnom gružanskom „Čairu“ bodove su ostavili RSK iz Rabrova (3:0), Lepenica iz Badnjevca (4:0), Železničar iz Požarevca (3:0), Morava iz Velike Plane (3:0), Napredak iz Markovca (3:1), a „minimalcem“ su ispraćeni su Sloga iz Batočine, Basarac iz Mišljenovca i Šumadinac iz Brzana.

Od 15 odigranih utakmica, Gružani su ostvarili deset pobeda, dva puta igrali nerešeno i doživeli tri poraza i sa gol-razlikom 24:5 osvojili 32 boda, dva više od drugoplasiranog Homoljca iz Žagubice i četiri boda prednosti u odnosu na treći Mihajlovac.

Zaslužni za ovaj uspeh su golmani: Dušan Janković i Nikola Jošović,igrači Bojan Jolović, Predrag Ptodanović, Stefan Jevtović, Nikola Raković, Mikica Spakić, Nikola Živančević, Radomir Obradović, Stefan Janićijević, Slobodan Ristić, Darko i Aleksandar Aleksić, Mario Bukarica, Aleksandar Đorđević, Stefan Stakić, Goran Savić, Stefan Mijailović i Stefan Vlajković.

Iako jesenja titula možda i nije očekivana, rezultati, po rečima direktora kluba Todorovića, nisu neočekivani.

- Očekivali smo mesto u vrhu tabele, s obzirom na to da smo ušli u prvenstvo sa pojačanim sastavom i stručnim radom, ali ne i da budemo prvi na tabeli. Nadali smo se i pre derbija u Mihajlovcu, gde smo otišli sa bodom prednosti, da možemo da zadržimo čelnu poziciju i to smo ostvarili. Međutim, ovo je samo prvi korak na putu do konačnog uspeha. Ima da se odigra još 15 utakmica. Ako nam se ukaže prilika da i na kraju sezone zadržimo sadašnju poziciju na tabeli, idemo i u Srpsku ligu, gde je naš klub ranije i bio, ali za to nam je potrebna infrastruktura i još ozbiljniji rad sa mlađim selekcijama, kao i stabilniji uslovi finansiranja. Sada imamo u takmičarskom pogonu petliće i kadete. Od naredne godine formiraćemo i pionirsku ekipu. To je naša budućnost. Gruža je malo mesto, ali ima dugu fudbalsku tradiciju i ljude koji vole fudbal. Uz podršku lokalne uprve u Kniću i Mesne zajednice, kao i članova Uprave, sponzora i prijatelja kluba, Srpska liiga postaje i realnost – poručuje Branko Todorović, direktor Gruže, inače nekadašnji fudbaler i trener ovog kluba.

Branko Todorović, direktor kluba iz Gruže veruje da je Srpska liga na vidiku (Foto: M. Jovičić)

Strategiju za taj cilj, dobro zna trener sa srpskoligaškim iskustvom, Miroslav Stakić.

- Izuzetno sam ponosan na svoje igrače, koje dobro poznajem i koji poseduju odličan potencijal. Ovo je jedinstvena priilika i greh bi bio da se na ovom putu ne isprate do kraja. Sledi jedna rekonstrukcija u planu i programu, dogovor sa igračima, i eventualnim pojačanjima. Treba rešiti problem treninga, jer je dobar deo igrača u radnom odnosu, pa nemaju kontinuitet u radu. Sigurno je da ovu ekipu treba pojačati sa po još jednim igračem na ključnim pozicijama – zaključuje trener Stakić.

Fudbaleri Gruže su na zaslužemom odmoru, a prozivka je zakazana za 20. januar kada počinju pripreme za prolećni deo prvenstva. Baza priprema biće na svom terenu, u Gruži. Međutim, dok se fudbaleri odmaraju, za članove Uprave ima mnogo posla. Treba opravdati tiulu jesenjeg prvaka i početi ozbiljnije pripreme za viši rang, koji je na vidiku. Gružani ne bi smeli da idu u Srpsku ligu putem koji je vodio prvi komšija Partizan iz susednog Bumbarevog Brda, u kojem je igrao samo jedan fudbaler iz ovog mesta, koje se pročulo po poruci „celo selo crno-belo“. Ne sme da bude sve u novcu, iako od njega mnogo zavise rezultati. Najvažnije je da se stvori dobra baza iz koje će izaći igrači u sopstvenoj sredini, što je i bio problem Partizana, koji je izdvajao velika sredstva za finansiranje igrača iz Kragujevca, Kraljeva i Čačka.

Gružani, kao što smo čuli i od direktora kluba Branka Todorovića, razmišljaju o svom razvoju u drugom i pravom putu. Prvi korak su načinili osvajanjem tirule jesenjeg prvaka u Zoni „Dunav“. Neguju i dve mlađe selekcije. Potrebna je im je još jedna za Srpsku ligu, ali i da uspešno završe prolećni deo prvenstva. Uz to moraju da rade i na infrastrukuri, jačanju finasija i uključivanju još većeg broja ljudi, koji će voditi brigu oko kluba i jačanje baze za ostvarivanje ciljeva Gruže.


30 .kolo Zona Dunav
RSK 3 : 0 Basarac
VGSK 5 : 2 Borac
Šumadinac (B) 4 : 3 Sloga (B)
Mladi radnik (R) 3 : 1 Homoljac
Železničar (P) 2 : 0 Napredak
Obilić 2 : 1 Sloboda
Lepenica 1 : 4 Morava
Gruža 2 : 0 Mihajlovac 1934
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Mihajlovac 1934 30 20 4 6 64
2 Gruža 30 16 4 10 52
3 RSK 30 16 3 11 51
4 Borac 30 14 5 11 47
5 Obilić 30 14 4 12 46
6 Morava 30 14 3 13 45
7 Homoljac 30 12 8 10 44
8 Sloga (B) 30 14 2 14 44
9 Napredak 30 13 4 13 43
10 Basarac 30 12 7 11 43
11 Železničar (P) 30 12 6 12 42
12 VGSK 30 12 6 12 42
13 Sloboda 30 11 6 13 39
14 Mladi radnik (R) (-1) 30 11 6 13 38
15 Šumadinac (B) 30 10 4 16 34
16 Lepenica 30 1 4 25 7