XS
SM
MD
LG

Da li je samo Beograd Srbija?

Ukoliko se u najkraćem roku ne omogući da Radnički učestvuje u Jadranskoj ligi, Srbija će izgubiti jedno mesto u jednom od najjačih regionalnih takmičenja u Evropi. Ovo se, uz  pitanje da li je to u interesu Srbije, pre svega srpskog sporta i srpske košarke, konstatuje u saopštenju za javnost, kojim se oglasilo rukovodstvo kragujevačkog, i dalje aktuelnog, ali i pod znakom pitanja, jadranskog ligaša Radničkog.

- Košarkaški klub Radnički sa žaljenjem obaveštava javnost, ne samo sportsku, već i čitave Srbije, da još nisu stvoreni uslovi za plaćanje kotizacije i učešće u Jadranskoj ligi.   Ukoliko se u najkraćem roku ne omogući da Radnički učestvuje u jednoj od najsnažnijih liga u Evropi, Srbija će izgubiti jedno mesto u tom takmičenju – ističe se u pomenutom saopštenju.

(Foto: KK Radnički)

Ivan Grujin, predsednik Radničkog, u situaciji kada je omča nad „glavom Radničkog“, kako naglašava, nema da doda nešto više od onoga što piše u pomenutom saopštenju, koje je, možda i poslednji vapaj davljenika. A u saopštenju još piše:

- U Radničkom verujemo, kao i cela sportska javnost, da ovu zemlju vode ljudi koji imaju svest o tome šta je strateški važno. Uz puno razumevanje teške situacije u kojoj se nalazi čitava Srbija, mislimo da je važno da mesto koje smo za Srbiju obezbedili na terenu – zadržimo. Apelujemo na sve ljude dobre volje i dobrih namera da razmisle o interesu srpske košarke i da ne dozvolimo da Srbija izgubi ono što je Radnički na terenu ostvario za našu državu.

Kao prilog tome da su Kragujevac i Radnički potrebni košarkakoj Srbiji, u rukovodstvu Radničkog ističu da su igranjem u regionalnoj, jadranskoj ligi, u kragujevačkom klubu omogućili odgovarajući razvoj trojici perspektivnij igrača , koji su na taj način postali državni reprezentativci i predstavljaju Srbiju na Svetskom prvenstvu u Španiji. Da li treba podsećati da su to Stefan Birčević, Stefan Jović i Nikola Kalinić.

- Čak ni Partizan MTS i Crvena zvezda Telekom, koji uživaju ogromnu pomoć i podršku, nisu iznedrili trojicu reprezentativaca. Treba li podsećati da je Radnički, iako debitant, predstavljao Srbiju u Evrokupu i u 16 utakmica ostvario zapažen učinak, kako kao ekipa, tako i pojedinačno – dodaje se u pomenutom saopštenju, uz primetan naglasak da su imenima beogradskih klubova pridodati nazivi srpskih kompanija, što, takođe, ukazuje na različit odnos prema klubovima u Beogradu i u ostatku Srbije.

Zato je, na kraju, ovo saopštenje, što i nije neočekivano, umesto informacije u stvari, dobilo prizvuk molbe:

- Upravo, zbog svega navedenog, molimo sve one koji mogu da pomognu, da se uključe u rešavanje statusa Radničkog i da zajednički odbranimo interese Srbije i srpske košarke.

U tome su, u Radničkom, svakako u pravu. Jer, svima su, u savezu i sportskim institucijama Srbije uvek bila puna usta priče da su nam neophodni centri van Beograda, svakako ne samo Kragujevac, ali se čini, da ako apel Radničkog ostane mrtvo slovo na papiru, Srbija ostaje bez još jednog košarkaškog centra i da se košarka igra samo u Beogradu i zbog Beograda.

Evidentno je i da se u saopštenju ne pominje pomoć grada, jer su u klubu svesni toga da, u uslovima kakvi su sada nije realno da se očekuje, ili ne bar onoliko koliko je potrebno, tako da je ono što je napisano u pomenutom saopšetnju za javnost više, ali ne i samo, usmereno ka onima koji su zaduženi da se brinu o razvoju srpskog sporta i srpske košarke.