XS
SM
MD
LG

Niš dobija klub u Jadranskoj ligi?

Zbog finansijskih problema Košarkaški klub Radnički iz Kragujevca mogao bi da se preseli u Niš i sa Konstantinom formira novi klub koji bi se ove sezone takmičio u Jadranskoj ligi, saznaju Južne vesti. Novoformirani klub bi, prema nezvaničnim informacijama, nosio naziv Košarkaški klub Radnički Niš.

kk-radnicki-kragujevac.jpg
Radnički bi sa Konstantinom napravio novi klub; foto: kkradnicki.rs

Zbog izostanka podrške Grada Kragujevca čelnici Radničkog bi tokom ove nedelje trebalo da odluče da li će ugasiti klub, istupiti iz Jadranske lige ili možda preseliti ekipu u drugi grad, kao što je vršački Svislajons uradio to 2009. godine, premeštanjem u Šumadiju i formiranjem sadašnjeg Radničkog.

Predsednik kragujevačkog kluba Ivan Grujin je za Južne vesti potvrdio da su vođeni neformalni razgovori, ali kaže da konačno rešenje još nije pronađeno.

- Postoji velika mogućnost da u ovom trenutku, kada je u Kragujevcu malo teža situacija, možda zajednički sa Konstantinom napravimo projekat da se igra Jadranska liga. Mislim da je uz dobru volju to i realno i Niš bi najviše profitirao. Koliko će čelnici grada prepoznati tu ideju kao dobru i nešto što može da doprinese razvoju sporta, ja to ne znam - rekao je Ivan Grujin.

 

Grujin smatra da bi klub imao veliku podršku od niške publike.

- Pored rukometa, mislim da hali Čair i Nišu treba jedan dobar dvoranski sport. Kada dođe pauza u fudbalskom prvenstvu, ništa se ne dešava bombastično. To bi doprinelo razvoju košarke na jugu. Ovo je jedna od ideja, s obzirom na tešku situaciju u Kragujevcu - ističe Grujin.

Generalni menadžer Jadranske lige Roman Lisac je ranije potvrdio da je kragujevački Radnički već platio deo para za nastup u sledećoj sezoni, pa bi time troškovi bili manji.

- Ako bi Niš pristao na sve to, trebalo bi da obezbedi minimalna sredstva i korišćenje dvorane. Mi bismo poveli dobar deo sponzora, tako da Grad Niš treba da obezbedi jednu stabilnost. To je poenta cele priče, a ne velika finansijska sredstva - kaže Grujin.

O konkretnoj cifri Grujin nije pričao, ali kaže da bi Grad i klub plaćali po pola.

- Bili bismo u tom poslu podjednaki partneri. Potrebna nam je podrška i radnika iz košarke na lokalnom nivou. Niko ne bi bio konkurencija nego bismo napravili jedan jak klub koji bi bio gradski klub, ne bi bio ni osobe A ni osobe B. U ovom trenutku, sa malo sredstava, napravili bismo veliku stvar - rekao je Ivan Grujin.

Međutim, gradonačelnik Niša Zoran Perišić tvrdi da sa njim niko nije ni započeo, ni obavio zvanične razgovore.

- Ne dajem sebi pravo da jedan čovek odlučuje o tome. Mi imamo svoj klub. Kakva će biti ideja sportske i košarkaške javnosti, ne znam. Na pamet mi ne pada da, pored postojećeg kluba, nudim novac koji Grad nema. Ako postoji neka ideja koju će sportska javnost prihvatiti i realizovati, biću otvoren za pregovore - rekao je Zoran Perišić.

Niš nikada nije imao klub koji se takmičio u regionalnoj ligi, a Košarkaški klub Konstantin igra u Košarkaškoj ligi Srbije, takmičenju koje ekipama omogućuje borbu za titulu prvaka Srbije i učešće u Jadranskoj ligi.

Odlasci iz Radničkog

Da su veliki problemi zadesili Radnički govori i činjenica da je jedan od glavnih igrača iz prethodne sezone Nikola Kalinić prešao u Crvenu zvezdu. Otišli su i Sava Lešić i Marko Brkić. Reprezentativcima Stefanu Joviću i Stefanu Birčeviću su istekli ugovori, kao i iskusnom Marku Marinoviću.


26 .kolo Jadranska liga
Igokea 69 : 60 Široki Primorka
Cibona 67 : 76 Crvena zvezda Telekom
MZT Skopje Aerodrom 87 : 95 Radnički
Zadar 77 : 75 Union Olimpija
Krka 73 : 67 Szolnoki Olaj
Mega Vizura 92 : 86 Budućnost VOLI
Partizan mts 77 : 68 Cedevita
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Crvena zvezda Telekom 26 22 4 48
2 Cedevita 26 19 7 45
3 Partizan mts 26 18 8 44
4 Cibona 26 17 9 43
5 Budućnost VOLI 26 15 11 41
6 Igokea 26 13 13 39
7 Krka 26 12 14 38
8 Mega Vizura 26 12 14 38
9 MZT Skopje Aerodrom 26 12 14 38
10 Union Olimpija 26 11 15 37
11 Radnički 26 10 16 36
12 Szolnoki Olaj 26 8 18 34
13 Zadar 26 7 19 33
14 Široki Primorka 26 6 20 32