XS
SM
MD
LG

Ekonomac iz Kragujevca kreće u Evropu

Žrebom u Lionu određeni su parovi i domaćini grupa u predtakmičenju Lige šampiona u futsalu. Šampion Srbije Ekonomac i pobednik nacionalnog Kupa nalazi se u petoj grupi. Krajem septembra i početkom oktobra, šestostruki šampion Srbije biće domaćin šaampionima Italije, Grčke i pobednika preliminarne „B“ grupe.

Ekonomac je zahvaljujući rezultatima u domaćem prvenstvu i na evropskoj sceni u futsalu i ove godine dobio je poverenje UEFE da bude domaćin pete grupe glavnog kruga. To je i razumljivo ako se zna da je na osnovu najnovije rang-liste UEFE kragujevački klub na petom mestu u Evropi. Ispred sebe ima samo špansku Barselonu, Kairat iz Kazastana, Araz iz Azerjbedžana i Sporting iz Portugalije.

U Kragujevcu će gostovati jedan od kandidata za prvaka Evrope ekipa Lupurense, šampion Italije, i grčki prvak Atina 90, koja je učestvovala u završnim turnirima. Očekuje se da treći protivnik bude Baki Junajted, šampion Engleske, koji to mesto treba da izbori u duelima s Gibraltarom, Sarajevom i Malmeom.

Fudbaleri Ekonomca sa trenerom Cvetanovićem (levo) i rukovodstvom kluba (Foto: M. Jovičić)

Trener Ekonomca Vladan Cvetanović, koji je na klupi pred kraj protekle sezone zamenio Ivana Božovića, učestvovao je kao igraču Ligi šampiona. U prvoj izjavi posle izvlačenja žreba rekao je da je njegova ekipa za protivnike dobila timove sa velikim ambicijama u evropskom takmičenju.

- Ovo je prilika da potvrdimo visoko peto mesto na rang-listi futsal klubova u Evropi – poručio je trener šampiona Srbije Cvetanović.

Doskorašnji trener Ekonomca Ivan Božović, koji je preuzeo da trenira prvaka Makedonije, Željezarca iz Skoplja, i dobro poznaje prilike u evropskom futsalu, procenio je da će i njegovom novom klubu biti teško u predtakmičenju, ali i da je Ekonomac dobio jaku grupu. On veruje da će srpski šampion uspeti da se plasira u sledeći krug takmičenja.

Predsednik Ekonomca prof. dr Veroljub Dugalić ocenio je da je klub na čijem je čelu uspešno završio proteklu sezonu u kojoj je od septembra prošle godine izgubio samo jednu utakmicu i to u drugom krugu Lige šampiona. Bio je na korak od plasmana među četiri najbolje ekipe u Evropi i poražen je od Dinama iz Moskve, vicešampiiona Evrope.

- To je izvanredan rezultat. Osvojili smo šestu titulu šampiona Srbije i kup, ali ostaje naš krajnji cilj fajnal-for. To je plasman među četiri najbolje ekipe u Evropi. Daćemo sve od sebe da taj cilj ostvarimo – rekao nam je predsednik Ekonomca, ovogodišnjeg osvajača duple krune u Srbiji.

Da bi došli do tog cilja neophodno je da igrači Ekonomca osvoje jedno od prva dva mesta na turniru, koji će se održati u Kragujevcu u organizaciji Ekonomca i obezbedi plasman u elitni krug iz kojeg će četiri ekipe u međusobnim duelima rešiti pitanje prvaka Evrope u futsalu.


18 .kolo Prva Futsal liga
Bečej 5 : 3 Novi Pazar
Kolubara 3 : 3 Kalča
Kopernikus 1 : 6 Ekonomac
VIK Naisus 1 : 1 SAS
Vranje 4 : 2 Smederevo
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Ekonomac 18 17 1 0 52
2 SAS 18 9 4 5 31
3 Novi Pazar 18 9 3 6 30
4 Smederevo 18 8 5 5 29
5 Bečej 18 9 1 8 28
6 Kopernikus 18 7 6 5 27
7 Kalča 18 6 1 11 19
8 Vranje 18 5 3 10 18
9 VIK Naisus 18 5 3 10 18
10 Kolubara 18 1 1 16 4