XS
SM
MD
LG

Od Jovanjdana do Vidovdana škola košarke Metalca procvetala

Trebalo je da prođe mnogo godina da autentična valjevska škola košarke čiji je idejni tvorac bio Luka Stančić(1939-1990) u periodu od 1960. do prerane i iznenadne smrti dao je najviše valjevskoj i jugoslovenskoj košarci, ponovo, samo danas u neuporedivo boljim uslovima, dobije svoje prepoznatljive karakteristične crte.

Praksu besmilenog trošenja novca na preskupe i mahom beskorisne i odavno potrošene košarkaške velične, ali i angažovanja takođe ni malo jeftinih poslušnika i polutana, posle najnovijeg iskustva u ovogodišnjoj Superligi prekinuo je dr Boško Đukanović sa svojim malobrojnim saradnicima. U Metalac danas stižu mladi igrači željni afirmacije, a obnovljena je I odavno zanemerena škola košarke. Dva poteza decenije usledilia su kao posledica konačno ostvarenog strateškog zaokreta u radu kluba.

Od Jovanjdana do Vidovdana mnogo toga se izdešavalo u Metalcu. Pod stručnim nadzorom istaknutog košarkaškog poslenika Borislava Džakovića pristiglog u Valjevo na poziv dr Boška Đukanovića počela je realizacija najvažnijeg strateškog cilja, oganizovanja  i podizanja na najviši nivo rada sa mladima. Godinama samo u priči već posle pet ipo meseci rad sa mladima škola košarke KK Metalac –Farmakom doživljava nesvakidašnji pomak.

Zahvaljujući boljim uslovima u 2014. u hali sportova “15.septembar” terminima u salama osnovnih škola, “Omni centru” u školu košarke je uključeno preko 130 dečaka uzrasta od 10 do 15 godina. Predano kako i dolikuje, svi, od najmlađih do već sposobnih da čitaju i rešavaju mnogo teže košarkaške lekcije ulaze u tajne košarkaške magije. Tim trenera pažljivo pokazuje elemente igre, prati ispravlja, po potrebi kada padne koncentracija podigne glas, ali samo u skladu muzikom dodira lopte sa parketom Ili mrežicom na obruču i naravno neizbežnom škripom patika.

-Prilikom januarskog dolaska u Metalac upozorio sam da se ozbiljnost kluba ogleda pre svega u sistematatičnosti, strpljenju,upornosti, odgovornosti i naravno stručnosti. Harizmatični profesor Boško Đukanović mi je iskazao ogromno poverenje i dao odrešene ruke u izboru saradnika.U rad sa decom uključeno šest iskusnih i dobrih trenera, a što ih je više to je bolje -kaže Borislav Džaković.

Iskusni strateg je na putu je da postavi sistem poverenja, i da se sa kolegama bude deo košarkaške porodice, bez trunke zavisti i odnosa poniznosti, ali pre svega, odsustva bilo koje vrste politike.

-Da smo na dobrom putu pokazao je i poslednji martovski međunarodni juniorski turnir u Valjevu i uspeh valjevske dece iz dva kluba Metalca I Studenta, kao posledica uspešne saradnje trenera Kecojevića i Simića.

Tokom protekle sezone na utakmicama prvog tima Metalca svojevsrnu promociju ima pionirski tim Metalca.

-Nešto stariji su već stizali do turnira Češkoj ili Španiji. Kadeti i juniori igrali su u ligama organizaciji KS Zapadne Srbije. Rezulatima su stekli pravo učešća u kvalifikacijama za viši rang, Jedinstvenu ligu Srbije. Kvalitet još uvek nije na potrebnom nivou, ali sa Studentom 014, možda se formira tim za takmičenje u Drugoj srpskoj ligi seniora od naredne jeseni.

Nekada su igrači stvarani na otvorenim terenima, a po istom scenariju danas ste Metalcu zasukali rukave da stvorite dostojne naslednike braće Zorana i Branka  Kovačevića, Kecojevića, Voje Ilića, Marjana Đurića, Počeka, Borisavljevića,Đurice, Stevanovića, Birčevića…

-Tokom leta radićemo na otvorenom terenu OŠ “Sestre Ilić” a ako bude završena sanacija otvorenog terena kraj Ljubostinje i na Studentu. Bilo bi lepo da postoje jedan ili dva terena u SRC Petnica, ili na Divčibarama. Na domak grad deca bi imala nesvakidašnje uslove za rad, kampovanje, i što je najvažnije takva vrsta organizovane edukacije mnogo manje košta od boravka u nekom od kampova u Srbiji tokom leta.

Na početku svog rada u Valjevu istakli ste najvažnije ciljeve škole košarke.

-Prvi uslov masovnost je ostvaren. U rad su usključeni treneri:  Ilija Ilić, Vojislav Kecojević, Dragan Simeunović, Milinko Petrović, Vladimir Mišković, Saša Sević... Termini su bili obezbeđeni hali sportova „15.septembar“,sportskim salama škola, „Omni Centru“ Metalac je na pravom putu da bude ponovo prepoznatljiv po mlađim selekcijama. Prvenstvo škola je prioritet broj jedan za kraj leta. Ističem, neće svi postati veliki igrači. Potrebni su nam sportski radnici, sudije treneri, edukovani navijači, ali i najvažnije zdravi ljudi. Ne odustajemo od skautinga mladih visokih igrača sa prostora eks Jugoslavije. Doćiće ponovo vreme da košarkaši Metalca budu na ceni, i da se uložen rad u njihovu edukaciju konačno može i naplatiti - zaključuje Borislav Džaković(68) na početku bogate trenerske karijere u SFRJ na kormilu srpskoligaša “22.decembra” iz Beograda, a potom uspešan u Partizanu, Crvenoj zvezdi, Slobodi iz Tuzle, Šibenki, Banjaluci. Sa najboljim srpskim klubom i danas Partizanom je bio šampion Jugoslavije 1996.godine. I ovog leta biće prisutan na košarkaškom kampu za mlade “Aleksanadr Nikolić” na Zlatiboru, u samo njemu svojstvenoj misiji odabira i stvaranja košarkaških bisera.

 

 

Deo polaznika škole košarke KK Metalac Farmakom danas

       PRIJATELJ  SVETA SPORTA  

   AUTO CENTAR   BUCA VALJEVO

   NUDI NAJKVALITETNIJI I NAJJEFTINIJI AUTO GAS

ZA VOZILA I DOMAĆINSTVA

      NA ŠABAČKOM PUTU - NON STOP

    NAJVEĆI IZBOR AKUMULATORA SVETSKIH MARKI 

                                                                             U KNEZ MIHAILOVOJ -STARI GRAD - I NA ŠABAČKOM PUTU

                                                                                NAJPOVOLJNIJA PONUDA  POLOVNIH AUTOMOBILA

                                                                                                   AUTO CENTAR   BUCA  VALJEVO

                                                                              ŠABAČKI PUT BB  TEL: 014-287-400 I 064 – 232-85-71

 


14 .kolo Superliga
Borac Mozzart Sport 81 : 83 Radnički
Mega Vizura 82 : 92 Partizan NIS
FMP 76 : 61 Crnokosa
Crvena zvezda Telekom 90 : 53 Metalac Farmakom
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Partizan NIS 14 13 1 27
2 Crvena zvezda Telekom 14 11 3 25
3 Mega Vizura 14 9 5 23
4 Radnički 14 8 6 22
5 FMP 14 5 9 19
6 Metalac Farmakom 14 4 10 18
7 Crnokosa 14 3 11 17
8 Borac Mozzart Sport 14 3 11 17