XS
SM
MD
LG

Predstavljanje i istorijat - FK Velika Morava

FK Velika Morava je naslednik FK Jovan Kursula iz Sela Varvarina. FK Jovan Kursula osnovan je 1978. godine. Te 1978. godine, nekolicina Selovarvarinaca imalo je sluha za sport i veliku želju da podare svom mestu fudbalski klub. Uspeli su u svojoj nameri i ostvarili zacrtani cilj - po prvi put Selo Varvarin imao je svoj fudbalski klub, koji je uspešno funkcionisao sve do 2010. godine. Klub je ponovo zaživeo 2013. godine, zahvaljujući velikom zalaganju Dejana Janićijevića i Bratislava Petrovića: nasleđuje grb prethodnog kluba, ali menja ime u

"Velika Morava", po reci Velikoj Moravi koja protiče u S. Varvarinu.Sedište kluba nalazi se u Selo Varvarinu, a treniraju i takmiče se na gradskom stadionu Temnić. Postoji plan za izgradnju stadiona u Selo Varvarinu, na lokaciji "Konjska plaža", međutim, do dana današnjeg projekat nije realizovan.Klubske boje i grb podsećaju na slavni brazilski Santos. Popularan nadimak kluba jeste "Sparta", odnosno igrači se prepoznaju kao Spartanci, što odgovara njihovom vatrenom karakteru, borbenom duhu i urođenom sportskom prkosu.

Od sezone 2013/14 ponovo se takmiče u opštinskoj ligi Varvarin i trenutno se nalaze na visokoj, trećoj poziciji na tabeli, što je, imajući u vidu da je klub ponovo aktiviran svega pre 7 meseci, prihvatljiv uspeh. Šef stručnog štaba je Jugoslav Pavić, koji je lojalan klubu još od prvog osnivanja, 1978. Kapiten tima je Dejan Janićijević. Pravi vođa ove generacije, koji svima služi kao pravi primer fer-pleja i predanosti klubskim bojama. Na čelu kluba nalazi se agilni Bratislav Petrović-Baja. Odlično vodi klub i za kog meštani imaju samo reči hvale. Ulogu sportskog direktora uspešno obavlja Dragan Marković-Pidža.Zbog bodovnog deficita prvo mesto ostaje neostvarena želja ove sezone, ali čelnici za sledeću sezonu najavljuju pohod na prvo mesto, što znači i nastupanje u višem rangu takmičenja. Uprava već sada razmišlja o letnjem prelaznom roku i mogućim pojačanjima, i pravim potezima koji bi popeli klub na više grane srpskog sporta.

Za kraj teksta ostaje još povik iz filma "Spartacus", koji je pravo oličije ovih momaka i kluba, i ono što treba da očekuju njihovi rivali u međusobnim okršajima: "THIS IS SPARTA!!!"


Parcane 3 : 0 Gradac
Kiseljak 10 : 2 Čukarički
Velika Morava 0 : 0 Varvarin
Borac 3 : 0 Kostrež
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Varvarin 14 12 1 1 37
2 Kostrež 14 11 0 3 33
3 Borac 14 8 1 5 25
4 Velika Morava 14 7 1 6 22
5 Parcane 14 5 2 7 17
6 Gradac 14 5 0 9 15
7 Kiseljak 14 4 1 9 13
8 Čukarički 14 1 0 13 3