XS
SM
MD
LG
23.03.2014 Administrator

Anja Janić medju 32 najbolje igračice Evrope

Na Evropskom prvenstvu za igrače do 17 godina koje je od 19. do 23. marta 2014. održano u Ankari Srbiju je predstavljalo troje takmičara. Takmičenje u glavnom gradu Turske za Luku Milića, Nenada Miloševića i Anju Janić bilo je, pre svega, prilika da steknu novo veliko međunarodno iskustvo s obzirom da je muški deo tima bio dve godine mlađi od konurencije dok je Janićeva imala vatreno krštenje na šampionatima Starog kontinenta. U ogromnoj konurenciji preko 250 takmičara iz više od 30 zemalja naši reprezentativci su se prikazali u lepom svetlu bez obzira što nisu postigli značajni rezultat, koji se od njih u ovom trenutku nije ni očekivao.

Anja Janić je u singlu stigla do 32 najbolje igračice Evrope od 124 koliko ih je bilo na startu prvenstva. U meču za plasman u osminu finala izgubila je od odlične Hrvatice Katarine Galenić. U muškom singlu Nenad Milošević je na startu turnira poražen od dve godine starijeg Portugalca Rikarde Silve, dok je evropski vicešampion u konkurenciji igrača rođenih do 15 godina Luka Milić posle velike borbe u tri seta, u borbi za šesnaestinu finala, izgubio od dve godine iskusnijeg Francuza Marka Laporeta. U muškom dublu Milić i Milošević su u meču za plasman među 32 najbolja para poraženi od izraelskog dubla Daniel Bedrak, Jonatan Levit. Anja Janić je, pored singla, nastupila i u konkurenciji ženskih i mešovitih parova. U tandemu sa Bugarkom Anom Marijom Tsanevom izgubila je u prvom kolu od škotske kombinacije Sara Findlaj, Holi Njuval, dok je u paru sa Islanđaninom Davidom Bjornsonom u meču za plasman među 32 najbolja miksa poražena od para Slovenije Martin Cerkovnik, Cecilija Barut.

“Bila je izuzetno jaka konkurencija, a pritom smo imali težak žreb. Uprkos tome ostaje žal za propuštenim prilikama kojih je bilo na pretek. Da smo samo neku od njih iskoristili vratili bismo se iz Turske sa boljim rezultatima. Ipak iskustvo sa ovakvih takmičenja će sigurno mnogo značiti našim mladim igračima pošto će Milić i Milošević ce imati pravo nastupa na evropskom prvenstvu za igrače do 17 godina i 2016. U Ankari smo naučili mnogo poučnih lekcija koje ćemo iskoristiti na najbolji mogući način. Pohvalio bih reakcije igrača na sve što se dešavalo na terenu po izjavama nakon mečeva i celog turnira”, kazao je trener Nikola Mijačić.

U Ankari je tokom šampionata održan i sastanak Balkanske badminton asocijacije (BBA) na kojem je našu zemlju predstavljao predsednik Upravnog odbora Badminton saveza Srbije Radomir Jovović, inače potpredsednik BBA.

“Redovni godišnji sastanak Balkanske badminton asocijacije održan je u veoma prijatnoj atmosferi. Predstavnici država članica su doneli izuzetno važne odluke od kojih se izdvajaju usvajanje novog statuta, izveštaja sa prošlogodišnjih balkanijada, uključujući kadetsku održanu na Karatašu, usvajanje kalendara događaja za 2014. godinu kojim je potvrđeno domaćinstvo Srbije koje se odnosi na Balkansko prvenstvo za igrače do 17 godina, predstavljanje zvanične FB strane i internet portala itd. Ukupno deset država članica, koliko nakon priključivanja Hrvatske broji Balkanska badminton asocijacija, predstavlja veliku snagu i izuzetan regionalni potencijal. Danas se među takmičarima balkanskih država nalaze brojni osvajači medalja na svetskim kupovima, evropskim prvenstvima i ostalim značajnim takmičenjima. Od nedavno se i Srbija, osvajanjem vicešampionske titule Luke Milića na Evropskom kadetskom prvenstvu, upisala među najuspešnije na čemu su nam, i tokom čitavog trajanja prvenstva, stizale brojne čestitke”, istakao je Radomir Jovović.

Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri je doprinelio učešću srpskog tima na Evropskom prvenstvu za igrače do 17 godina i Radomira Jovovića na godišnjem sastanku Balkanske badminton asocijacije.