XS
SM
MD
LG

Srpski derbi

U šumadijskom jadranskom ligašu Radničkom bez mnogo opterećenja dočekuju večerašnji (Dvorana „Pionir“, 20,45) srpski derbi 22. kola Jadranske lige. Oba rivala ovu utakmicu očekuju u podjednako teškim uslovima, s tim što ekipu Partizana više opterećuju oni kadrovski, a Radničkog egzistencijalni problemi.

Čini se i da Kragujevčani ovaj meč igraju sa isetno manje rezultatskog opterećenja nego beoghradski crno-beli, što uz poslovičnu motivaciju svih ekipa kada igraju protiv Partizana, može da ima značajnog udela u rezultatu. Kada se tome doda i da temperamentni trener Radničkog Miroslav-Muta Nikolić u mečeve protiv šampiona Srbije uvek ulazi spreman do „daske“, mogla bi da se u „Pioniru“ nasluti odlična košarkaška predstava.

- Partizan je apsolutni favorit. Pokušaćemo da iznenadimo aktuelnog šampiona. Imali smo osam dana da se oporavimo od prethodne utakmice. Osveženi smo, dobro smo trenirali u međuvremenu, spremni smo za prvaka. Crno-beli su igrali utakmicu u Madridu, sledilo im je putovanje u Beograd, ostaje nam da budemo agresivni i pokažemo, nadam se, da imamo više snage. Taj fizički momenat može da odluči – smatra Marko Marinović, organizator igre, ili što su nekad fudbaleri voleli da kažu, poslovođa u ekipi Radničkog.

Šta ih tamo čeka, svesni su, iako i protivnik nije bez briga, iako Partizan u svakoj situaciji, čini se, i iz nevolja izvuče neki dobitak:

- Najviše što su dobili ove sezone je nesumnjivo Bogdanović, o kome priča cela Evropa. Ostaje žal zbog povrede Milosavljevića, njih dvojica su kao tandem bili mnogo dobri. Tim povredama su iBeograđani zgubili jačinu spoljne linije. Nemaju konstantno ekipu na okupu, njihov trener bio je prinuđen da na sve načine pravi najbolje moguće petorke – nije to lako – ovenjuje Marinović.

Marko Marinović i Bogdan Bogdanović u duelu na prethodnoj utakmici Radničkog i Partizana (Foto: Tanjug)

Radnički je u ovoj sezoni, u regionalnom takmičenju, u gostima pobedio ekipe koje se bore za fajnal-for – zagrebačku Cibonu i podgoričku Budućnost, a u Širokom Brijegu, protiv Širokog, pokazao je da ume da odigra i kada je biti ili ne biti. Ova utakmica, međutim, nema toliki ulog, bar sa stanovišta tima iz Šumadije, ali to ne znači da u Beograd ne putuju sa namerom da se u „Pioniru“ raduju.

- Pokazali smo ove sezone da možemo da pomrsimo račune objektivno jačim ekipama, i u regionu i u Evropi. Znamo da igramo dobre mečeve, ali isto tako umemo da kiksnemo – bićemo oprezni. Uveren sam da sledi lepa košarka u srpskom derbiju – tvrdi Marinović.

Bogdan i Sava pre svih
Na MVP listi Jadranske lige krilni centar Kragujevčana Sava Lešić je drugi, a bek Beograđana Bogdan Bogdanović sedmi. Oni su u vrhu i po efikasnosti, a po drugim elementima igre u vrhu su još PartizanovciŽofri Lovernj po skokovima i Terens Kinzi kao „kradljivac“, dok je čačanski Kragujevčanin Marko Marinović zapažen po asistencijama, a njegov mlađi klupski drugStefan Jović, koji neće istrčati na parket „Pionira“ po „ukradenim“ loptama.

Radničkom su, da izbegne gubitak prava nastupa u Jadranskoj ligi naredne godine, u sadašnjim uslovima, matematički gledano potrebne dve pobede, a možda čak i ne toliko, ali bi ga bolji rezultat poslao u sredinu tabele. Na drugoj strani, Partizanu je osetno teže da odođe do svog cilja koji, naravno, ima i strože zahteve:

- Mislim da je Partizan pod velikim pritiskom. Te povrede i preopterećenost igranja Jadranske i Evrolige sprečile su ih da u ovoj sezoni ostvare bolje rezultate. Uprkos svemu, mislim da je realno da se crno-beli plasiraju na fajnal-for i da brane titulu. Biće to teška borba za prva četiri mesta, isto kao i nama da se podignemo na tabeli i dođemo do Evrope – procenjuje Marinović.

Radnički ima problema sa povredom mladog beka Stefana Jovića. Jeste da je to sitnica u odnosu na ono što je zadesilo Partizan u ovoj setoni, ali treba imati u vidu da Radnički, ipak, ima „kraću“ klupu, tako da izostanak svakog igrača mnogo znači, kao što će to, verovatno, biti i večeras, u „Pioniru“.

 


26 .kolo Jadranska liga
Igokea 69 : 60 Široki Primorka
Cibona 67 : 76 Crvena zvezda Telekom
MZT Skopje Aerodrom 87 : 95 Radnički
Zadar 77 : 75 Union Olimpija
Krka 73 : 67 Szolnoki Olaj
Mega Vizura 92 : 86 Budućnost VOLI
Partizan mts 77 : 68 Cedevita
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Crvena zvezda Telekom 26 22 4 48
2 Cedevita 26 19 7 45
3 Partizan mts 26 18 8 44
4 Cibona 26 17 9 43
5 Budućnost VOLI 26 15 11 41
6 Igokea 26 13 13 39
7 Krka 26 12 14 38
8 Mega Vizura 26 12 14 38
9 MZT Skopje Aerodrom 26 12 14 38
10 Union Olimpija 26 11 15 37
11 Radnički 26 10 16 36
12 Szolnoki Olaj 26 8 18 34
13 Zadar 26 7 19 33
14 Široki Primorka 26 6 20 32