XS
SM
MD
LG
Izveštaj utakmice

Kragujevčani odolevali do finiša

20.03.2018 kgsport.info

Pogotkom Lazara Đokića u 88. minutu, fudbaleri Metalca iz Gornjeg Milanovca došli su do sva tri boda na gostovanju kragujevačkom Radničkom 1923 u poslednjoj utakmici 17. kola Prve lige Srbije – 1:0 (0:0). Podmlađeni sastav kragujevačkog prvoligaša znalački je odolevao renomiranom protivniku sve do samog finiša suseta, kada ih je jedan momenat nepažnje koštao gubitka bodova.

Otežani vremenski uslovi u velikoj meri su omeli aktere današnjeg susreta na „Čika Dači“ da pokažu sve što znaju. Bila je ovo još jedna tvrda, takmičarska utakmica, bez puno prilika za gol, u kojoj je jedna greška odlučila pobednika.

Milanovčani su u Kragujevac stigli sa namerom da se revanširaju ekipi Radničkog 1923 za poraz u prvom delu sezone, ali i da se dokopaju značajnih bodova, koji bi ih ostavili u igri za plasman u viši rang takmičenja. U tome su i uspeli, iako je malo nedostajalo da se ovaj meč završi podelom plena.

Trener Radničkog 1923 Slaviša Kovačević mnoge je iznenadio odlukom da na Metalac krene sa dva napadača, Đurđevićem i Maksimovićem, kao i sa prilično ofanzivnim Petrom Gavrovićem po desnom boku. To je jasno ukazivalo da Kragujevčani na ovom susretu neće kalkulisati, već da će ići na pobedu protiv renomiranog rivala.

I zaista je domaći tim tako i krenuo, sa visokim presingom i zadnjom linijom koja je stajala na nekih 35-40 metara od svog gola. Međutim, kako je utakmica odmicala, znatno iskusnija ekipa Metalca je preuzela terensku inicijativu i primorala Kragujevčane da se povuku duboko na svoju polovinu terena.

U prvih dvadesetak minuta nije bilo izrazitih prilika za pogodak, izuzev pokušaja Đurđevića u 5. minutu koji je izblokiran, baš kao i udarac Đokića minut kasnije.

U 22. minutu Vićentijević je zatresao mrežu Metalca, ali je pomoćni sudija signalizirao ofsajd, da bi samo minut kasnije Đokić izbio ispred Raičevića, pokušao da ga zaobiđe i onda pao signalizirajući jedanesterac. Sudija Tripković iz Kraljeva procenio je da se radi o pokušaju simuliranja prekršaja, pa je fudbaler Metalca umesto jednaesterca dobio javnu opomenu, baš kao i njegov saigrač Nikola Stojković zbog prigovora.

Prva ozbiljnija šansa na utakmici viđena je u 25. minutu, kada je Stefan Ilić primio loptu nadomak peterca, a zatim iz okreta šutirao u bliži ugao, ali je Raičević uz pomoć stative uspeo da sačuva svoju mrežu netaknutom.

Do kraja poluvremena pribeležili smo još samo mlak udarac Aleksijevića po sredini gola u 31. minutu, kao i pokušaj Svojića u sudijskoj nadoknadi vremena, koji je završio daleko iznad gola kragujevačkog tima, pa se na odmor otišlo sa najnepopularnijim rezultatom – 0:0.

Ni početak drugog poluvremena nije doneo neka veća uzbuđenja pred oba gola. Uspavanku je prekinuo Jovan Lukić, čiji je udarac sa dvadesetak metara u 63. minutu zagrejao dlanove kragujevačke publike. Pet minuta kasnije još jedna izgledna prilika ukazala se Kragujevčaninu u redovima Metalca Stefanu Iliću, ali je Raičević bio na visini zadatka.

Neuspelu ofsajd zamku fudbalera Radničkog 1923 u 71. minutu umalo je kaznio mladi Užičanin Nikola Čumić, koji je nekoliko trenutaka ranije zamenio iskusnog Milana Svojića. Tada je šutirao pravo u Raičevića, a minut kasnije prebacio je okvir gola.

Najbolju šansu na utakmici Kragujevčani su propustili u 75. minutu. Brzonogi Varjačić je umakao svojim čuvarima po desnoj strani, centrirao iz trka u srce šesnaesterca Milanovčana, gde je Đurđević uspeo da zahvati loptu glavom, ali je ona na kraju završila pored gola.

U 82. minutu mladi Čumić još jednom je pokazao raskoš svog talenta, kada je lukavo pokušao da lobuje istrčalog Raičevića, ali je tom prilikom lopta zakačila nekog od fudbalera Radničkog 1923 i završila u korneru. Samo minut kasnije Rajković je petom proigrao Đokića, koji šutira preko gola.

Visoki Rajković bio je glavni akter akcije Milanovčana u 86. minutu, kada je šutirao glavom sa desetak metara, a Raičević izbacio loptu preko prečke.

Konstantni ataci fudbalera Metalca dali su rezultat u 88. minutu. Petrović je uputio dugu dijagonalu ka Đokiću, koji se iskrao po desnoj strani, izbegao ofsajd zamku i preciznim udarcem iz prve zatresao mrežu Kragujevčana – 0:1.

Bio je to pravi šok za igrače Radničkog 1923, koji su već dodali bod na svoj konto. To ih je nateralo da krenu stihijski ka golu protivnika, što je gostima otvorilo mogućnost da iz kontranapada pokušaju da pobedu učine ubedljivijom. Upravo jedna takva prilika ukazala se mladom Čupiću u sudijskoj nadoknadi vremena, ali je Raičević ponovo sjajno intervenisao, da bi odmah nakon toga sudija Tripković označio kraj utakmice.

Miloš Kruščić, trener pobedničkog tima, bio je vidno zadovoljan ishodom današnje utakmice na „Čika Dači“, u kojoj je njegov tim ostvario svoj cilj i uknjižio tri važna boda u borbi za povratak u superligaški rang takmičenja.

– Mislim da smo pružili jednu jako dobru partiju i da smo kontrolisali tok utakmice svih devedest minuta. Možda smo mogli još u prvom poluvremenu da rešimo pitanje pobednika. U drugom delu stvorili smo još nekoliko izglednih prilika i na kraju smo nagrađeni tim pogotkom u 88. minutu. Sve u svemu, jedna dobra utakmica za nas. Radnički je bio borben, trudio se, ali na kraju ipak mislim da smo mi zasluženo pobedili. – rekao je Kruščić po završetku susreta .

Sa druge strane, trener kragujevačkog prvoligaša Slaviša Kovačević ima za čim da žali. Njegova ekipa bila je nadomak osvajanja značajnog boda u susretu sa iskusnijim i kvalitetnijim rivalom, ali jedan momenat nepažnje u finišu meča skupo je koštao Kragujevčane.

– Znali smo da je tim Metalca skup fenomenalnih pojedinaca, odlično ukomponovan i vođen od strane mog kolege Kruščića. Znali smo i da nas očekuje velika i teška borba svih devedeset minuta, u kojoj treba izgarati na svakom delu terena i za svaku loptu, kako bi se ostvario dobar rezultat. Mi smo to i činili koliko je bilo u našoj moći, međutim, eto potkrala se ta jedna greška u 88. minutu, zatajili smo, nismo odreagovali na pravi način i primili smo gol. Ostaje žal, jer osvojiti bod protiv ovakvog tima kao što je Metalac po meni je uspeh. – ističe Kovačević.

Radnički 1923 danas nije stovrio previše izglednih prilika za gol. Možda najpovoljnija propuštena je u 75. minutu nakon dobrog prodora i centaršuta kapitena Varjačića.

– Vrlo malo smo napravili u završnici napada da bismo zaslužili taj bod, koji nam je bio preko potreban. I to malo što smo napravili, nismo odreagovali na pravi način. Imali smo tu izglednu situaciju nakon centaršuta Varjačića i pokušaja Đurđevića. Ne mogu momcima ništa da zamerim, ovo je neki naš maksimum danas protiv Metalca. Oni su dosta individualno sposobniji, spremniji i obučeniji od nas, uz to su i taktički iskusniji tim, koji zna šta hoće i pretenduje za povratak u elitu. – dodao je trener Kragujevčana.

Bila je ovo osma uzastopna utakmica na kojoj fudbaleri Radničkog 1923 nisu osetili slast pobede. Ipak, u taboru kragujevačkog prvoligaša veruju da će ovoj lošoj seriji rezultata uskoro doći kraj.

– Ne može ovo doveka da traje. Kako smo jesenas ušli u seriju dobrih rezutlata, tako smo i sada u seriji od osam utakmica bez pobede. Ne može doveka da pada kiša, mora jednom da ogreje i sunce. Zajedno sa svojim saradnicima, ja pokušavam da animiram igrače, da se ponašam pozitivno i da svoje igračko i trenersko iskustvo pokušam da prenesem na njih. Mene su učili da nikada ne klonem duhom, da uvek držim glavu gore i da verujem u bolje sutra, za koje se nadam da će da uskoro doći. –  optimističan je trener Kovačević.

Naredno iskušenje sledi već za vikend, kada će Radnički 1923 gostovati ekipi ČSK-a u Čelarevu.

– Ja sam tu ekipu gledao pre dva dana u Novom Pazaru. Radi se o odličnoj ekipici, koja ima par pozajmljenih igrača iz Vojvodine. U Novom Pazaru su poraženi, mada su po mom mišljenju mogli da ostvare bolji rezultat na toj utakmici. Ja stalno pričam mojim igračima da u ovom rangu takmičenja nema loših timova. Sve su to dobre ekipe, neke više, neke manje. Generalno, svaka nova utakmica ima drugačiji karakter. Zato se mi već od sutra okrećemo ka toj utakmici, u kojoj ćemo pokušati da napravimo dobar rezultat. Moramo biti spremni da u svakom trenutku damo svoj maksimum, a ja se nadam da će rezultati doći. – zaključio je strateg Kragujevčana.

RADNIČKI 1923 – METALAC  0:1 (0:0)

KRAGUJEVAC
Stadion: „Čika Dača“
Gledalaca: 300
Sudija: Lazar Tripković (Kraljevo)
Pomoćnici: Marko Đuričić (Loznica), Milan Pešović (Kraljevo)
Strelac: Đokić u 88. minutu za Metalac
Žuti kartoni: Varjačić, Vidović, Maksimović (Radnički 1923), Svojić, Stojković, Đokić (Metalac)

RADNIČKI 1923: Raičević, Varjačić, Dragačević (od 35. minuta Matejević), Marković, Petrović, Vidović, Aleksijević, Gavrović (od 60. minuta Lukić), Vićentijević, Đurđević, Maksimović (od 86. minuta Miljuš).

METALAC: Kostić, Svojić (od 69. minuta Čumić), Milekić, Anđić, Bondarenko, Ilić (od 76. minuta Rajković), Tomić (od 60. minuta Petrović), Simović, Stojković, Pavlović, Đokić.

U ostalim utakmicama 17. kola Prve lige Srbije zabeleženi su sledeći rezultati: Temnić 1924 – Proleter 0:1, Sloboda – Bežanija 0:0, Inđija – Dinamo 2:1, Novi Pazar – ČSK Pivara 1:0, Radnički (P) – TSC 2:2, Teleoptik – Budućnost 2:2 i Sinđelić – Jagodina 1:0.

U vođstvu je dalje Dinamo iz Vranja sa 38 sakupljenih bodova, drugi je Metalac sa 36, a treći Proleter sa 35 osvojenih bodova. Radnički 1923 trenutno zauzima osmu poziciju sa 22 boda.

 
Prva liga Srbije Prva liga Srbije Prva liga Srbije Radnički 1923 Metalac