XS
SM
MD
LG

S A S K – SARAORAČKI BREND Priča počinje na Đurđevdan , 6. maja daleke 1931.godine , kada je nekolicina saraoračkih zanatlija i seljaka - ljubitelja fudbala , čiji je san i želja da jednog dana vide pravu veliku fudbalsku utakmicu u Beogradu i slavne zvezde Mošu , Tirketa , Zečevića , Gajera i ostale i da nešto nauče , osnovala fudbalski klub pod imenom : Sportski Klub Saraorci.

Najraniji podatak da se fudbal igra u Saraorcima je članak u smederevskom listu Glas Podunavlja od 19. novembra 1933. pod nazivom - sport na selu , u kome autor pod inicijalima Z.Z. piše o razvoju sporta u ovom kraju a odnosi se na Selevac i klub Stanoje Glavaš gde nabraja društva sa kojima je igrao u počeku svog postojanja. Te 1933. je odigrao 6 utakmica sa klubovima iz Saraoraca , Vel. Krsne ,i Goloboka . sa S.K. Saraorci je odigrao 3 utakmice i to dve u Saraorcima i jednu u Selevcu. Prva je završena rezultatom 2-2 , druga porazom Saraoraca 0-4 i treća u Selevcu 1-1. Sledeće godine 1934. , 10. juna isti list donosi reportažu o razvoju spora u Saraorcima u kome autor sa inicijalima T.M. ispod članka postavlja i fotografiju sa igračima i članovima uprave sa potpisom Saraorački Amaterski Sporski Klub iz koga kasnije nastaje skraćenica SASK , današnje ime kluba. Autor teksta između ostalog kaže : SASK je najefikasniji od svih seoskih klubova koji za sad postoje u Pomoravlju. Sasavljen je od nekolicine zanatlija i većim delom od seljaka , on svojom igrom ipak čudno podseća na BSK : u prvom poluvremenu igra se i ovako i onako , proba se protivnik , a u drugom se opasnim elanom i naletom protivnik jednostavno pregazi. Posle rata klub se uključuje u ligaško takmičenje a od 1946. se utakmice igraju na sadašnjem terenu. Te godine klub menja naziv i zove se Mladi Radnik , o kome takođe postoji fotografija na kojoj se vide slova ovog naziva na dresovima igrača - svaki igrač ima jedno slovo iz naziva kluba - tačno 11. Pod tim nazivom igra sve do 1953. , kada je registrovan u Beogradski Fudbalski Savez , i vraća naziv FUDBALSKI KLUB SASK .

Početkom sedamdesetih godina dovodi pravog fudbalskog stručnjaka i pedagoga , bivšeg fudbalera Crvene Zvezde Kostu Tomaševića koji preuzima prvu ekipu i stvara kvalitetnu ekipu koja je nadmašila nivo tadašnjeg takmičenja i ulazi u Moravsko- Podunavsku zonu 1972. Tih godina SASK je bio na pragu Srpske lige ali je u poslednjem kolu poražen i ostao bez srpskoligaškog plasmana . Najveći uspeh klub postiže 1999. Te godine 22.i 25.jula igra dve utakmice baraža za Srpsku ligu - zapad protiv ekipe Jabučje i obe utakmice su završene 2-1 za domaćina i pristupa se izvođenju penala , gde je ekipa Jabučja bila uspešnija. Sask ostaje u zoni Dunav. Narednih godina SASK igra Zonu i Međuopštinsku ligu iz koje ispada , i zadnjih 7 godina tavori u Opštinskoj ligi , da bi 2013. godine ponovo napravio uspeh izborivši plasman u Podunavsku Okružnu Fudbalsku Ligu i povratak na staze stare slave. Sadašnji kolektivni rukovodeći kadar čine : Dejan Jeremić- trener seniora, Dejan Mitrović – blagajnik , Ljubiša Pejić - generalni sekretar kluba , Prvoslav Živanović – tener pionira i omladinaca i ekonom kluba .Ovaj rukovodeći kadar je preuzeo na sebe odgovornost u julu 2012. , kada se počelo sa pripremama , da klubu vrati dostojanstvo i izbori plasman u Podunavsku Okružnu Fudbalsku Ligu. SASK je sezonu 2012/13 završio kao prvi na tabeli u Gradskoj Ligi Smedereva gupa Morava sa 14 odigranih utakmica i skorom od 12 pobeda i samo 2 poraza uz gol razliku 57:10 ( + 47) . Po osvojenom prvom mestu igra polufinale baraža u Mihajlovcu protiv ekipe iz Drugovca koju pobeđuje 2:0 , dok u finalu zbog odsustva petorice igrača iz prve ekipe ( zbog povreda i parnih žutih kartona ) gubi od ekipe Budućnost (Mala Krsna ) sa 2:0 . Zatim SASK nastavlja borbu kroz baraž prvoplasiranih ekipa opština Velika Plana i Smederevska Palanka : Sloga ( Miloševac ) i Proleter ( Mala Plana ) , po jedna utakmica na neutralnim terenima. Prvu uakmicu pobeđuje rezultatom 3:0 , a drugu sa 5:2 . No , ni tu nije kraj ulasku u viši rang takmičenja , već predstoje još dve utakmice sa najslabije trećeplasiranom ekipom iz Podunavske Okružne Lige : Omladinac ( Rakinac ) . Obe uakmice SASK rešava ubedljivo u svoju korist identičnim pobedama 3:0 . Ako je neko postignutim rezultatima zaslužio ulazak u viši rang onda je to SASK ! Naše ambicije i prioriteti su borba za prvo mesto seniora u Podunavskoj Okružnoj Fudbalskoj Ligi i borba za povratak u Zonu Dunav gde jeste stvarno mesto ovom klubu uz istovremenu brigu o mlađim kategorijama igrača koji se takođe takmiče u Podunavskoj Okružnoj Fudbalskoj Ligi kao i organizovanje škole fudbala . F.K. SASK trenutno ima u pogonu oko 70 registrovanih igrača u tri kategorije pioniri , omladinci, seniori . Paralelno sa prvenstvenim utakmicama ekipa SASK-a je ove godine stigla do polufinala Gradskog kupa gde je izgubila od srpskoligaške ekipe Mihajlovca koja je igrala u najjačem sastavu sa 2:0, ne obrukavši se i pruživši snažan otpor sve do poslednjeg minuta.

Do početka takmičarske sezone uprava kluba će se proširiti , kao i osveženje igračkim kadrom . Planiramo pojačanja novim fudbalerima od kojih su neka već realizovana , dok su sa nekima pregovori u toku , uz bitnu napomenu da apsolutno svi dosadašnji igrači ostaju u klubu . Uz veliku odgovornost koju imamo prema mladim igračima , prema našoj deci i budućim naraštajima , trudićemo se da im u amanet ostavimo zdravu sportsku sredinu , u kojoj će se voditi borba protiv droge, alkohola i negovati prijateljstvo , takmičarski i sportski duh kao i promocija fudbala i ferpleja. Jer , samo na takav način i u takvoj sredini nastaju prvenstveno dobri ljudi , a onda neminovno svojim upornim radom i treninzima , dobri i pravi sportisti i fudbaleri od kojih će možda neki i osvariti snove i želje osnivača sa početka ove divne fudbalske priče.

Da bi ste mogli da prijavite i popunite informacije o ovom klubu morate biti registrovani i prijavljeni na sajtu.